Dnes Prague Edition

Fischer: Nesvěřím zemi narudlé vládě

V rozhovoru pro MF DNES Jan Fischer prohlásil, že KSČM by k vládě rozhodně nepustil a penzijní reformu by razil tvrdší než vláda.

- Jiří Kubík, Václav Dolejší

PRAHA Nezávislý kandidát na prezidenta zatím sbírá u veřejnosti podporu zleva, zprava, ale vůbec není vyloučeno, že někteří z jeho příznivců budou z jeho kroků po případném zvolení zaskočeni.

„Když by mi osoba pověřená sestavením vlády přinesla návrh, který by znamenal vládnutí s KSČM, zkrátka a dobře bych jej neakceptov­al,“řekl Fischer rezolutně ve velkém rozhovoru, který je prvním dílem nového seriálu MF DNES.

Komunisty, kteří v nedávných krajských volbách sebrali dvacet procent hlasů, považuje za extremisti­ckou stranu. „Nevyrovnal­i se se základním zahraničně­politickým ukotvením této země. Mají vysoce negativní postoj k Evropské unii, k NATO, k působení našich misí,“vypočítává Fischer důvody, proč by jako prezident chtěl držet stranu Vojtěcha Filipa vzdálenou jakékoliv vládě. I kdyby mu ČSSD jako případný vítěz dalších voleb přinesla návrh na menšinovou vládu opřenou o podporu komunistů.

Fischerovo prohlášení je o to zajímavějš­í, že ve své kampani apeluje na všechny lidi frustrovan­é z politiky, bez ohledu na jejich dosavadní volební preference, a neváhal dokonce zařadit do své předvolebn­í inzerce i tento extrémní názor režiséra Zdeňka Trošky: „Tato vláda je nejasociál­nější ze všech, které jsme měli od druhé světové války.“Fischer tento názor, blízký mnoha vyznavačům komunistic­kého režimu, nesdílí (ač jej má ve své reklamě). Zároveň by v jistém směru mohl skalní levicové voliče po zvolení hlavou státu překvapit jasně pravicovým­i názory. I on má totiž, stejně jako současný prezident Václav Klaus, problém s vládním návrhem důchodové reformy. Ale – jak řekl v rozhovoru – vadí mu, že vláda nezavádí povinný takzvaný druhý pilíř penzijního systému, tedy povinné soukromé spoření na důchod. „K tomu, co vláda předložila, mám výhrady v tom, že druhý pilíř je dobrovolný. Lidé ho budou málo využívat, budou to spíš bohatší lidé a nepovede to k tomu, že by se výrazně snížil tlak na státní financován­í důchodů,“řekl Fischer.

Jako prezident zvolený v přímé volbě má v úmyslu chodit mnohem častěji než Klaus na zasedání vlády, snášet tam své argumenty v případě strategick­ých návrhů a v případě neúspěchu – na rozdíl od Klause – se podřídit hlasování parlamentu. „Veto bych používal velmi střídmě,“slibuje dnes.

 ??  ?? Nový seriál MF DNES Velké rozhovory s prezidents­kými kandidáty. Co slibují voličům, jak to chtějí splnit, kdo je platí a čím se budou lišit od Václava Klause.
Dnes první díl: Jan Fischer.
Příští týden: Miloš Zeman.
Nový seriál MF DNES Velké rozhovory s prezidents­kými kandidáty. Co slibují voličům, jak to chtějí splnit, kdo je platí a čím se budou lišit od Václava Klause. Dnes první díl: Jan Fischer. Příští týden: Miloš Zeman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia