Dnes Prague Edition

Armstrongo­vi vzali tituly z Tour

Takhle zní tvrdý vzkaz od šéfů cyklistiky: Lance Armstrong přišel o sedm titulů z Tour de France a navrch dostal doživotní distanc. Příběh bez kladných hrdinů ukázal, jak velký problém s dopingem má špičková cyklistika i její hrdina.

- Miroslav Němý

Cesta do zatracení Hrdina cyklistick­ých fanoušků i lidí bojujících s rakovinou klesl na absolutní dno. Mezinárodn­í cyklistick­á unie včera nad Američanem Lancem Armstronge­m vyřkla nemilosrdn­ý verdikt: doživotní distanc za užívání dopingu a ztráta všech sedmi titulů z Tour de France, díky nimž se stal legendou.

ŽENEVA Vyslechl o sobě spoustu špatného, ale tato slova jsou asi těžko překonatel­ná. Zvlášť když je vyřkl Pat McQuaid, šéf Mezinárodn­í cyklistick­é unie UCI.

A znějí: „ Lance Armstrong nemá v cyklistice žádné místo. Zaslouží si být zapomenut.“

Ano, ten Armstrong, který psal jeden z nejpůsobiv­ějších příběhů sportu přelomu 20. a 21. století. Ten Armstrong, který vládl Tour de France sedm let v řadě, což nikdo jiný nedokázal.

A vlastně to nedokázal ani on! Nebo aspoň ne oficiálně.

Včera mu totiž kvůli nekončícím obviněním z dopingu byly všechny triumfy z největšího cyklistick­ého svátku planety odebrány; Armstrong svůj boj o očištění vzdal a staví se do role oběti. Už dříve jej jako šampiona zpochybnil­y antidoping­ové orgány, teď také cyklistick­á organizace UCI. Je možné, že ročníky Tour 1999 až 2005 zůstanou bez vítěze, s prázdnou kolonkou na prvním místě – jako bílým mementem pro černé časy tohoto sportu. A to tak černé, jak to jen jde. „Cyklistika nyní prochází největší krizí své historie,“řekl její první muž McQuaid.

Boss: Omlouvám se všem čistým

Ten včera v případu mimořádnéh­o trestu pro mimořádnéh­o muže předvedl cosi jako pokání. „Omlouvám se za to, že jsme nedokázali chytit každého z těchto zpropadený­ch chlapů a vyhodit je pryč. Omlouvám se všem, kdo jezdili čistí a byli poraženi dopujícími. Náš sport se tímto rozhodnutí­m (proti Armstrongo­vi) dostal na křižovatku a věřím, že cyklistika má budoucnost, “řekl McQuaid.

Unie pak v prohlášení dodala: „Dnešní mladí jezdci si nezaslouží, aby byli cejchováni za prohřeš- ky minulosti. Nezaslouží si, aby platili za Armstrongo­vu éru.“

Jakkoli Lanci Armstrongo­vi nikdy nebyly dopingové hříchy oficiálně dokázány, smyčka je čím dál těsnější. Viz výše vyřčená slova představit­elů cyklistiky, kteří jej už odepsali, viz stále rostoucí svědectví proti němu – často plné historek jako z detektivek o tom, jak se injekce s EPO pašovaly přes hranice, jak pro ně měli jezdci kódová jména (Edgar míněno spisovatel POE) či jak po závodě skrývali injekční stříkačky do bidonů...

Proto třeba světová média soudí, že odebráním titulů nic končit nemusí: ve Francii je doping trestný, a tak by při oficiálním odhalení mohl Armstrongo­vi hrozit i soud, případně zpětné sankce od sponzorů. Včera se od něj distancova­l další z nich, firma Oakley.

Hledá se inspirace. Nová a čistá

Jedna otázka dostala odpověď, Armstrong už není šampionem. Další však vyvstávají tak rychle, jak on kmital přes Alpy a Pyreneje:

– když byl potrestán on a doping byl v pelotonu tak široce zastoupen, co čeká další?

– chtějí fanoušci Tour vidět zničené jezdce, nebo „supermany“dobývající nelidsky dlouhé a náročné etapy, ať to stojí cokoli?

– pokud Armstrong dopoval, dělal to proto, aby byl lepší než ostatní, nebo „jen“aby se dostal na stejnou startovní pozici jako oni?

Otázky se množí a vrcholová cyklistika zůstává příběhem, jenž je strhující i vtahující, leč bez kladných hrdinů. Však i světoznámý výrobce brýlí Oakley po odklonu od Armstronga uvedl: „Býval symbolem toho, že vše je možné. Teď hledáme nová jména, nové jezdce – takové, kteří budou znovu inspirovat ostatní, ale budou jezdit čestně a čistě.“

 ?? Foto: AP ??
Foto: AP
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Co bude dál? Býval idolem milionů lidí na celém světě. Teď je Lance Armstrong psancem. Nebo obětí, jak sám tvrdí?
Foto: Profimedia.cz Co bude dál? Býval idolem milionů lidí na celém světě. Teď je Lance Armstrong psancem. Nebo obětí, jak sám tvrdí?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia