Dnes Prague Edition

Rebelové těžce hledají AntiNečase

-

PRAHA (syr, vdo) Premiérovi a šéfovi ODS Petru Nečasovi včera straničtí rebelové otevřeně vyhlásili boj. Vůdce rebelující­ch poslanců Petr Tluchoř jej včera veřejně označil za viníka volebního propadáku ODS. A před blížícím se volebním kongresem strany jej fakticky vyzval k odchodu.

„Pod vedením Petra Nečase jsme na polovině preferencí, prohráli jsme všechny volby a jsme na štíru s programem. Nejvyšší vedení ODS musí vyvodit odpovědnos­t. Pokud tak neučiní, musí se vyslovit kongres,“varoval Tluchoř.

Šestice rebelů ODS má navíc v rukou i osud Nečase jako premiéra. Dnes začíná schůze Sněmovny, na níž se bude projednáva­t daňový balíček, s nímž Nečas spojil budoucnost kabinetu. Pokud neprojde, vláda padne. A Tluchoř vzkázal, že rebelové balíček beze změn nepodpoří. Vadí jim zvýšení DPH.

„Pokud nebude přijat pozměňovac­í návrh, který by zajistil nezvyšován­í daní, nemohli bychom pro takový zákon hlasovat,“uvedl.

Premiér má na jednání už jen několik dnů. První schůzka je na programu dnes. Zatím to ale nevy- padá, že je schopen najít se vzbouřenci stejnou řeč.

Rebelové už podle informací MF DNES přemlouvaj­í některé osobnosti, aby kandidoval­y proti Nečasovi na předsedu. Oslovili už ministry Martina Kubu a Pavla Blažka. Oba však řekli ne. „Nebudu nikdy kandidovat proti Petru Nečasovi,“prohlásil Kuba.

Právě nechuť známých občanských demokratů stát se kandidátem vzbouřenců nahrává Nečasovi. Oficiálně se mu zatím nikdo nechce postavit. Čeká se na to, zda vydrží v čele vlády.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia