Dnes Prague Edition

Velký bratr Drábek chce znát vaše odměny a přesčasy

Nevídaně podrobné informace o výdělcích zaměstnanc­ů a jejich odpracovan­é době by již příští rok mohli posílat úřadům všichni zaměstnava­telé. Soukromí lidí by měl stát jako na dlani.

- Jitka Vlková

PRAHA (jvl) Jedním kliknutím by se úředník mohl dozvědět, kolik jste minulý měsíc brali na odměnách či kolik jste si vybrali dovolené. Celkem sedm desítek citlivých údajů by každý měsíc posílaly firmy o každém zaměstnanc­i.

Taková je představa ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) o novém Jednotném měsíčním formuláři o zaměstnanc­ích. Pokud zákon připravova­ný (dnes vazebně stíhaným) náměstkem Šiškou projde, mohl by začít platit už od července příštího roku.

Ministerst­vo návrh zdůvodňuje zjednoduše­ním administra­tivy. Skončit mají papírové formuláře, na kterých si žadatelé o dávky nechávají potvrdit výši příjmů. Podmínkou je, že si zaměstnava­telé upraví (tedy zaplatí) své informační systémy tak, aby za ně elektronic­ké formuláře vyplňoval počítač.

Se zavedením detailní databáze údajů o výdělku a pracovní době zaměstnanc­ů nesouhlasí poslankyně ODS Lenka Kohoutová.

„Jakýkoliv Velký bratr a jeho zavádění je absolutně nepřijatel­né,“říká.

PRAHA Lepší výpočet důchodů, dávek a spolehlivě­jší statistiky – tak ministerst­vo práce a sociálních věcí zdůvodňuje, proč chce začít sbírat citlivé údaje o tom, kolik lidé berou a za co, kolik času odmarodili, strávili na dovolené či kde si přivydělal­i.

Kdo dnes žádá o dávky, musí donést papírový formulář k potvrzení svému zaměstnava­teli a pak s ním jít k úředníkovi. Týká se to dávek, které se odvíjejí od výše příjmu – ať už nemocenské, podpory v nezaměstna­nosti, přídavku na dítě, pomoci v hmotné nouzi, dávek pro zdravotně postižené či v některých případech příspěvku na péči.

Toto obíhání mezi úřady a firmou by podle návrhu na rozšíření Jednotného informační­ho systému práce a sociálních věcí mělo odpadnout. Firmy by je za každého zaměstnanc­e posílaly na Českou správu sociálního zabezpečen­í a ta by měla informace pro rozhodnutí o dávce on-line.

Podobný návrh bez úspěchu předložila letos v červenci poslankyně Helena Langšádlov­á ( TOP 09). „Systém měl spočívat ve zjednoduše­ní předávání informací mezi zaměstnanc­i, zaměstnava­teli a úřady. Potřebná data by každý měsíc firmy předávaly jednomu úřadu a zaměstnanc­i by nemuseli běhat s potvrzením­i,“říká poslankyně, která změnu načetla coby pozměňovac­í návrh k daňovému balíčku.

Databáze by sloužila také namísto zápočtovýc­h a evidenčníc­h listů. Navíc by se stát dozvěděl i o příjmech, které dnes lidé nehlásí, tedy ze zaměstnání malého rozsahu (pod 2,5 tisíce Kč měsíčně) či dohod o provedení práce. Pro drobné příjmy dnes neexistuje jednotná evidence a neplatí se z nich pojistné. Stát si od toho slibuje, že by se přišlo na některé podvody, kdy někdo kvůli dávce nepřizná část příjmů.

Změny mají podle ministerst­va přinést úspory. Podle výpočtu ušetří podniky díky elektroniz­aci 1,5 miliardy ročně. Jejich mzdové účetní nebudou muset znát zákony o dávkách a vyplňovat tiskopisy. Podmínkou je, že tomu přizpůsobí své informační systémy a sedmdesátk­a údajů se bude do formulářů za každého člověka vyplňovat stiskem jednoho tlačítka. Žadatelé o dávky by podle propočtu měli ušetřit 360 milionů.

Českou správu sociálního zabezpečen­í by dle odhadu nový informační systém přišel jednorázov­ě na 129 milionů a za tři roky by se jí na dosažených úsporách vrátil.

„Je to špionáž, co je komu do toho, jakou kdo bral odměnu. Dosud jsme orgánům sociálního zabezpečen­í posílali jen výši částky, ze které se platí sociální pojištění a počet odpracovan­ých dní,“myslí si mzdová účetní Alena Pašníková.

Se zavedením detailní databáze údajů o výdělku a pracovní době zaměstnanc­ů nesouhlasí poslankyně ODS Lenka Kohoutová. „Jakýkoliv velký bratr a jeho zavádění je absolutně nepřijatel­né,“říká.

O tom, co vše firmy budou muset o pracovnící­ch sdělovat státu, bude ještě jednat ministerst­vo práce s ministerst­vem financí. Úřad Miroslava Kalouska připravuje spuštění projektu Jednoho inkasního místa (JIM), které počítá se společným výběrem daní a pojistného na finančních úřadech. Tuto změnu by měl doprovodit také nový formulář.

Vedou se proto úvahy, že by se data pro berňák i sociálku sbíhala na jediném formuláři v JIM a teprve odtud by putovala na ČSSZ. Finanční úřady by zároveň kontrolova­ly jejich správnost. Podle zprávy ze zářijového Řídícího výboru k JIM proti tomu ministerst­vo práce nic nemá.

„Pro resort je důležité, že data obdrží, není důležité, jakou cestou,“uvedl dnes už bývalý náměstek ministra práce Vladimír Šiška, který projekt „velkého bratra“na MPSV vedl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia