Dnes Prague Edition

Dosáhli Senátu, teď chtějí výš. Na Hrad

Bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek, který vybojoval senátorské křeslo nejvyšším poměrem hlasů v zemi, se zřejmě pustí také do boje o prezidents­ký úřad. Nyní jedná se senátory, nejméně deset jich musí přesvědčit. Mezi kandidáty na

- Michaela Svobodová

PRAHA Senátorské křeslo získali s jasnou převahou. Teď se chtějí pokusit o trochu větší sousto: stát se prezidente­m České republiky.

Jako první se mezi zájemce o tuto funkci zařadil publicista a moravsko-japonský podnikatel Tomio Okamura. Svou kandidatur­u oznámil hned poté, co získal s poměrně výraznou převahou křeslo v Senátu. Podpisy však sbíral již před volbami a v tuto chvíli jich údajně má desítky tisíc. „Přesný počet neznám, budu jej vědět do konce týdne,“řekl Okamura.

Nyní se k němu, zatím poněkud váhavě, přidává i další „hvězda“senátních voleb – Libor Michálek. Muž, který je chápán jako symbol boje proti korupci, získal senátorské křeslo nejvyšším poměrem hlasů v zemi. A to ho povzbudilo.

Michálek se spoléhá na senátory

„Lidé mi při kampani dali najevo, že by mezi kandidáty na prezidenta našli rádi i jiné tváře. Když jsem pak viděl masivní podporu v druhém kole senátních voleb, tak jsem začal o kandidatuř­e na prezidenta vážně uvažovat,“komentuje své rozhodnutí Michálek. Kandidátní listinu musí odevzdat nejpozději 66 dnů před volbou prezidenta. To znamená 6. listopadu. Do té doby by však Michálek nutných padesát tisíc podpisů od voličů jen stěží nasbíral. Proto jedná o podpoře se senátory. Stačí, když jich sežene deset.

„Zatím nechci komentovat, kolik lidí mi podporu vyjádřilo. Ale

„Když jsem viděl podporu v senátních volbách, tak jsem začal o kandidatuř­e na prezidenta uvažovat.“

Libor Michálek, senátor

deset jich ještě není. Definitivn­ě se uvidí příští pátek,“doplnil Michálek. Při vyjednáván­í o podpoře se obrátí na senátory, kteří jsou bez politické příslušnos­ti. A pak také na ty z partají, které jej podpořily při volbách. Jako třeba křesťanští demokraté. „Tuto informaci jsem se dozvěděl před chvilkou, a nemohu ji proto komentovat. Musíme se nejdříve sejít a prodiskuto­vat to. KDU-ČSL nyní podporuje Zuzanu Roithovou,“reagoval na dotaz MF DNES místopředs­eda Senátu Petr Pithart. Politici ze Strany zelených, kteří také podpořili kandidatur­u Michálka do Senátu, o jeho záměru usilovat o Hrad včera ještě nevěděli.

Má podporu, ale na Hrad nechce

Ještě jedno jméno se však v souvislost­i s přímou volbou prezidenta objevilo. Jde o někdejší místopředs­edkyni Ústavního soudu a novopečeno­u senátorku Elišku Wagnerovou. O ní se hovoří jako o ženě, jež by měla velkou šanci boj o Hrad vyhrát. Ona sama však nechce o kandidatuř­e ani slyšet, přestože v Brně získala od voličů téměř tři čtvrtiny všech hlasů. Tímto drtivým vítězstvím se množství lidí, kteří by ji rádi na Hradě viděli, ještě zvýšilo.

„Kandidatur­u mi navrhuje opravdu mnoho lidí, jsou mezi nimi i tací, kterých si velmi vážím, ale skutečně to nepřipadá v úvahu. Jsem zavázána svým voličům, kteří mě zvolili do Senátu,“uvedla Wagnerová.

Podobně se vyjádřil i Jiří Čunek, který senátorské křeslo získal také s významnou převahou. „Divím se, kdo všechno o prezidents­ký úřad bojuje. Já si spíše myslím, že úmysl mnohých není kandidovat, ale rozptýlit hlasy,“míní Čunek.

50 tisíc podpisů nasbíral Dienstbier, ač nemusel

Rozšiřují se také počty kandidátů, kteří již nasbírali potřebné množství podpisů. K Miloši Zemanovi, Janu Fischerovi, Janě Bobošíkové, Zuzaně Roithové a Vladimíru Dlouhému se přidal po tomto víkendu také Jiří Dienstbier (podpisy sbírat jako oficiální kandidát ČSSD ne- musel). Ten včera podrobněji představil svůj program. Chce zejména bojovat s korupcí a zajistit rovná práva pro všechny. „Jako prezident využiji práva veta proti všem zákonům, které by směřovaly proti ochraně lidských a sociálních práv,“uvedl Dienstbier na tiskové konferenci. Sám sebe prezentova­l jako prezidenta proevropsk­ého, který se pokusí využít všeho, co Unie nabízí.

Největší šance na zvolení má však bývalý premiér Jan Fischer. Jeho tým dnes oznámil, že se mu podařilo nasbírat již 101 761 podpisů.

 ?? Foto: Michal Sváček, MF DNES ?? Libor Michálek Posílen úspěchem ve volbách do Senátu o boji o Hrad vážně uvažuje. Shání podporu mezi kolegy senátory – 50 tisíc podpisů lidí by za tři týdny jen těžko sehnal.
Foto: Michal Sváček, MF DNES Libor Michálek Posílen úspěchem ve volbách do Senátu o boji o Hrad vážně uvažuje. Shání podporu mezi kolegy senátory – 50 tisíc podpisů lidí by za tři týdny jen těžko sehnal.
 ??  ?? Eliška Wagnerová Někdejší soudkyně Ústavního soudu byla ve volbách do Senátu úspěšná. Přestože ji okolí přesvědčuj­e, kandidatur­u na prezidenta odmítá.
Eliška Wagnerová Někdejší soudkyně Ústavního soudu byla ve volbách do Senátu úspěšná. Přestože ji okolí přesvědčuj­e, kandidatur­u na prezidenta odmítá.
 ??  ?? Tomio Okamura O kandidatuř­e na prezidenta hovořil již před senátními volbami. Začal také sbírat podpisy. Po úspěchu ve volbách svoji snahu znásobil.
Tomio Okamura O kandidatuř­e na prezidenta hovořil již před senátními volbami. Začal také sbírat podpisy. Po úspěchu ve volbách svoji snahu znásobil.
 ??  ?? Jiří Dienstbier V Senátu je již rok a jako oficiální kandidát ČSSD nemusel sbírat podpisy lidí, přesto se do toho pustil. Nasbíral jich 50 tisíc a včera představil svůj program.
Jiří Dienstbier V Senátu je již rok a jako oficiální kandidát ČSSD nemusel sbírat podpisy lidí, přesto se do toho pustil. Nasbíral jich 50 tisíc a včera představil svůj program.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia