Dnes Prague Edition

Ve VZP to vře. Ministr Heger chce hlavu šéfa správní rady

TOP 09 bojuje s ODS o vliv na VZP s rozpočtem 150 miliard

-

PRAHA (lep, vdo) Ministru zdravotnic­tví Leoši Hegerovi (TOP 09) se podařilo dosáhnout nevídaného: v boji proti němu se svorně semkli jindy nesmiřitel­ní rivalové ze správní rady největší pojišťovny v zemi – VZP.

Přetahoval­i se mimo jiné o to, jestli VZP nevyhazuje zbytečně další peníze firmě IZIP. Ministerst­vo tvrdí, že ano, a poukazuje na právní analýzy.

„Neodejdu, dokud nepředloží­te ty právní analýzy, o nichž tvrdíte, že je máte,“hřímal včera na schůzi nejvyššího řídícího orgánu pojišťovny člen správní rady a poslanec Sněmovny za ODS Boris Šťastný. „Zdá se mi skandální, když se ministerst­vo ohání analýzou k nové smlouvě na portál IZIP, kterou ale neznají ani nejbližší ministrovi lidé,“vzácně se shodl Šťastný se zástupcem ČSSD v radě Michalem Sojkou.

Prosazují se rebelové z ODS

Že to bude ve správní radě jiskřit, bylo přitom jasné už na konci minulého týdne. To Boris Šťastný napsal ministrovi, aby svou kritiku management­u VZP podložil relevantní­mi důkazy. A aby zanechal mediálních přestřelek a řešil věci na oficiální úrovni ve správní radě.

Ministr kontroval taky písemně. Napsal, že správní rada není místem, kde by se měla vést taková diskuse.

Není divu, že rozbouřené emoce ovlivnily celou včerejší správní radu Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ta přitom schvaloval­a mimo jiné zdravotně pojistný plán, tedy jakýsi jízdní řád výdajů a příjmů, podle něhož chce v příštím roce fungovat. To se neobejde bez podpory ministerst­va, které vydává úhradovou vyhlášku a určuje tak, jak má pojišťovna v příštím roce platit. A Hegerovi lidé byli proti.

„Pokud se poslanci ODS domnívají, že pan poslanec Šnajdr (Marek Šnajdr je dlouholetý šéf správní rady a někdejší náměstek ministra, který patří mezi rebely v ODS – pozn. red.) vedl české zdravotnic­tví lépe a poctivěji než já, chápu, že jim vedení správní rady VZP nestačí a budou se snažit získat znovu větší vliv i na ministerst­vu,“komentoval to ministr Heger. Jeho cílem je totiž odvolání Marka Šnajdra a posílení vlivu ve VZP prostředni­ctvím svých lidí. Teď bude důležité, jak se zachová premiér Petr Nečas. Už zítra se totiž má vláda zabývat právě situací v pojišťovně.

„Je skandální, když se ministerst­vo ohání analýzou, již neznají ani nejbližší ministrovi lidé.“

Boris Šťastný

člen správní rady VZP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia