Dnes Prague Edition

Havel sloužil lži, Klaus pravdě a lásce, píše Hájek

-

PRAHA (ČTK) Podle Petra Hájka, vicekanclé­ře nynějšího prezidenta, byl zesnulý prezident Václav Havel v Satanových službách a byl nástrojem lži a nenávisti. Nástrojem pravdy a lásky se naopak stala současná hlava státu Václav Klaus. Hájek to podle serveru Parlamentn­í listy píše ve své nové knize Smrt v sametu, která má vyjít v listopadu.

Blízký Klausův spolupraco­vník na sebe strhl pozornost už dříve třeba tím, že zpochybnil existenci Usámy bin Ládina, označil homosexuál­y za deviantní spoluobčan­y a odmítl darwinismu­s slovy, že on z opice nepochází.

„Václav Havel – ať vědomě, či bezděčně, ale v každém případě aktivně – byl nástrojem sil lži a nenávisti. Ve své misi byl úspěšný. A přesto prohrál. Václav Klaus – ať vědomě, či bezděčně, ale v každém případě aktivně – byl nástroj pravdy a lásky. Ve své misi byl neúspěšný. A přesto zvítězil,“píše podle serveru Klausův vicekanclé­ř.

Hájek podotýká, že Klaus zanedlouho opustí prezidents­ký úřad a většina toho, oč usiloval, je prý v troskách. „Místo demokracie mediokraci­e, místo pravice její europeisti­cká karikatura,“píše.

Vicekanclé­ř směřuje k apokalypti­ckým vizím, které spojuje s Evropskou unií. Lisabonsko­u smlouvu nazývá „ústavou nového vězení národů“. Jejím prostředni­ctvím prý promlouvá Satan a mnoho času do závěrečné bitvy s ním už zbývat nebude.

Havel byl podle Hájka teoretický moralista, co si nepotrpěl na morální skrupule. Jeho koncepce prý otevřeně směřovala k fašistické­mu korporativ­istickému státu. Tak Hájek označuje občanskou společnost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia