Dnes Prague Edition

Nečas pryč! Jenže náhradu nemají

Vzbouřenci v ODS nehodlají ustoupit ani o krok v otázce zvyšování daní. Současně hledají člověka, který by se za dva týdny postavil šéfovi strany Nečasovi na kongresu. Dva ministři je však odmítli.

- Tomáš Syrovátka, Václav Dolejší

Rozhádaní občanští demokraté se po volebním propadáku shodnou na jediné věci – vláda premiéra a šéfa ODS Petra Nečase je v největším ohrožení od svého vzniku. Vedení a rebelující poslanci se přou o to, kdo z nich za to může.

Vůdce rebelů a exšéf poslanců ODS Petr Tluchoř včera debatu vyostřil. Fakticky řekl, že je s kolegy odhodlán položit vládu, pokud premiér nepřistoup­í na návrhy vzbouřenců. A to zatím Nečas odmítá.

Dnes začíná jednání Sněmovny, na němž mají poslanci schvalovat zvýšení DPH. Nečas s tímto zákonem spojil hlasování o důvěře jeho kabinetu. Jenže šestice rebelů nechce o zvýšení daní ani slyšet. Pokud by hlasovali proti, zákon by neprošel. A vláda by padla.

„Pokud by nedošlo k přijetí pozměňovac­ího návrhu, který by zajistil nezvyšován­í daní, nemohli bychom pro takový zákon hlasovat,“prohlásil včera Tluchoř.

Jako nejsporněj­ší označují rebelové tři body: zvyšování daní, zavedení „milionářsk­é daně“a znevýhodně­ní aktivních seniorů.

Dnes dopoledne se proto sejdou k jednání. Tluchoř věří „ve vítězství zdravého rozumu“, tedy že Nečas od zvyšování daní ustoupí. „Tím, že vláda spojila s takto špatným zákonem svou důvěru, tak by ke svému pádu přispěla ona a její předseda,“zbavuje se Tluchoř odpovědnos­ti za konec kabinetu.

Jeho taktika je jasná – oslabit Nečase jako premiéra a na blížícím se kongresu jej odstranit z čela ODS.

Tluchoř včera obvinil Nečase,

Po dvouapůlle­tém vedení ODS Petrem Nečasem jsme na polovině preferencí, prohráli jsme všechny volby a jsme na štíru s programem. To signalizuj­e, že z mé strany nepanuje velké nadšení z tohoto vedení. Petr Tluchoř bývalý šéf poslanců ODS

Kdyby to bylo jen o předsedovi, tak ho vyměníme, ale tato situace je podstatně složitější. Petr Nečas předseda vlády a ODS

že může za „fatální debakl ve volbách“. Jako předseda a premiér prý zradil program ODS a měl by společně s první místopředs­edkyní Miroslavou Němcovou odejít.

„Každý má právo svobodně vyjádřit svůj názor. O tom, kdo bude ve vedení strany, však nerozhoduj­i já ani pan Tluchoř, ale kongres,“vzkázal rebelům Nečas.

Jeho lidé jsou přesvědčen­i, že se Tluchoř mstí za sesazení z čela poslanecké­ho klubu. „Kdo z pravicovýc­h voličů by riskoval a dával hlas straně, o které neví, jestli ještě bude vládnout,“uvedla Němcová a vzbouřenců­m vzkázala: „Odpovědnos­t padá na ty, kteří to způsobili.“

Klíčový střet se chystá za dva týdny na kongresu ODS. Faktem je, že ve straně roste nespokojen­ost s Nečasem. S argumenty a kritikou rebelů ohledně zvyšování daní mnoho členů ODS souhlasí.

Jenže málokdo už partě kolem Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra důvěřuje, že jde čistě o ideály. Na to je občanští demokraté moc dobře znají. A tak Nečas má i po volebním propadáku šanci v čele strany pokračovat. Vypovídá o tom fakt, že se dosud v ODS nenašla osobnost, která by jej vyzvala na souboj. Rebelové se snaží, ale nemohou nikoho přemluvit, aby kandidoval proti Nečasovi. Podle informací MF DNES už oslovili dva ministry – Martina Kubu a Pavla Blažka – ale oba nabídku odmítli.

Šéf ODS na Vysočině a velký stoupenec Václava Klause Ivo Strejček jede na vlně s rebely. „ODS může hrozit kolaps či zánik, pokud se nezmění,“říká, ale ani on si netroufá jít proti Nečasovi.

Řadoví členové vyzývají ke kandidatuř­e místopředs­edu Jiřího Pospíšila, který jako jediný z ODS uspěl v krajských volbách. Ale ani on se o nejvyšší post neuchází.

Fronta je tak jen na křesla místopředs­edů. Z těch současných nebude kandidovat jen Pavel Drobil. A naopak se hlásí několik nových zájemců – primátor Prahy Bohuslav Svoboda, rebelující poslanec Boris Šťastný či ministr Kuba.

 ?? Foto: Dan Materna, MF DNES ?? Nemluví spolu Petr Tluchoř na volbami oslabeného Nečase přímo zaútočil. Premiér a stranický šéf mu vzkázal, že to, kdo bude předsedou ODS, neurčuje on.
Foto: Dan Materna, MF DNES Nemluví spolu Petr Tluchoř na volbami oslabeného Nečase přímo zaútočil. Premiér a stranický šéf mu vzkázal, že to, kdo bude předsedou ODS, neurčuje on.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia