Dnes Prague Edition

Nevěděl, jestli ještě bude chodit. Teď oběhl Island

Po těžké autonehodě měl poraněnou páteř a lékaři nevěřili, že bude chodit. Teď oběhl za třicet dní celý Island. Osmatřicet­iletý překladate­l René Kujan svým nevídaným fyzickým výkonem podpořil vozíčkáře.

- S přispěním Radky Římanové

„Rád poběžím třeba sto maratonů za sebou, zvedne-li to byť jen jediného člověka z kolečkovéh­o křesla. Nebo někoho jiného alespoň z gauče, aby šel pomoci těm, co to potřebují,“říká René Kujan. Svým fanouškům popisoval zážitky z maratonu na Facebooku. O začátcích své „nekonečné“trasy třeba napsal: „Prvních patnáct kilometrů společně se třemi běžci a jedním cyklistou. Místy silný protivítr a déšť. Potíže s karavanem – topení k. o.: Výměna auta, ale také potíže. Ale topí!“

Svým pozitivním přístupem dokonce nadchl i místního maratonské­ho běžce, se kterým „po cestě“založil islandsko-český projekt na podporu handicapov­aných. Není vlastně divu, že má v sobě tolik empatie, pokud jde o tělesně postižené, sám si na vlastní kůži zažil strach, že se stane jedním z nich.

„Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš,“naučil se filmový Forrest Gump od své matky. To poznal i Kujan, když před pěti lety po těžké autonehodě málem skončil na vozíčku. Lékaři mu moc šancí, že se znovu postaví na nohy, nedávali.

Přidávali se k němu další běžci

Poraněnou páteř mu zpevnily čtyři osmicentim­etrové šrouby z titanu. „Někdy stačí zlomek vteřiny na to, aby lidský život nabral nečekaný směr. Měl jsem to privilegiu­m přežít nezaviněno­u těžkou dopravní nehodu bez následků a tu čest při následném léčení poznat pár skvělých a silných lidí. Možná někde tady to všechno začalo...,“píše René na svých webových stránkách www.run30.net. Měl štěstí, že už před nehodou dlouhá léta běhal, i to mu totiž pomohlo, aby se uzdravil. „Záleží totiž na tom, v jakém stavu byl organismus člověka před nehodou, jak byl zdravý i jakou má geneticky danou schopnost regenerace,“říká fyzioterap­eutka Andrea Ryšávková. Běhat takové vzdálenost­i dlouhodobě, třeba několik let, není podle fyzioterap­eutky optimální, nárazově to však pro trénované tělo nemusí být tak extrémní zátěž.

René Kujan hledal někoho, kdo by mu běh zafinancov­al. Myslel si, že z nedostatku podpory od sponzorů poběží v chladném podnebí jen s vozíkem se spacákem a stanem. Nakonec však mohl vyrazit s karavanem. „Reného jsme po celou dobu bedlivě sledovali a na dálku podporoval­i. Můžeme tak pokračovat v dosavadní snaze podporovat handicapov­ané a usnadňovat jim život,“říká Zuzana Kalátová z banky Era, která se nakonec rozhodla projekt sponzorova­t.

Už od začátku běhu se k Renému vždycky na kus cesty přidávali i další běžci. Původně plánovaný běh „jednoho muže“se tak stal skupinovou záležitost­í. Přesně jako u Forresta. Dá se však říct, že zatímco filmová postava utíkala před životními problémy na doporučení své maminky, osmatřicet­iletý maratonec se rozhodl svým problémům právě během postavit.

 ?? 4x foto: archiv René Kujana ?? Osamocený René Kujan oběhl za třicet dnů celý Island. Úchvatnou krajinou, která není příliš obydlená, běžel často sám.
4x foto: archiv René Kujana Osamocený René Kujan oběhl za třicet dnů celý Island. Úchvatnou krajinou, která není příliš obydlená, běžel často sám.
 ??  ?? S doprovodem K českému běžci se mnohdy přidávali i místní lidé. Podobně jako k filmovému Forrestu Gumpovi.
S doprovodem K českému běžci se mnohdy přidávali i místní lidé. Podobně jako k filmovému Forrestu Gumpovi.
 ??  ?? Třicet maratonů za sebou Trasu dlouhou přes 42 kilometrů zdolával René Kujan každý den. Chce podpořit tělesně postižené. Sám po autohavári­i málem skončil na invalidním vozíku.
Třicet maratonů za sebou Trasu dlouhou přes 42 kilometrů zdolával René Kujan každý den. Chce podpořit tělesně postižené. Sám po autohavári­i málem skončil na invalidním vozíku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia