Dnes Prague Edition

Kubišův dopis připomene hrdinství Čechů

Před 70 lety bylo popraveno 294 příbuzných atentátník­ů na Heydricha. Připomene je mše, na níž bude vystaveno paladium

- PRAHA Jan Gazdík

Pouhých patnáct dnů před atentátem na třetího muže nacistické říše Reinharda Heydricha napsal parašutist­a Jan Kubiš dívce, již miloval, dopis: „Milá Máničko, promiňte, že jsem Vám tak dlouho nepsal. Myslel jsem na Vás každý den... Doufám, že se na mě nebudete horšit, jinak bych nemohl s klidem usínat při vzpomínce na Vás... Také cítíme a máme srdce, které chce pro někoho bít, ale musím to vždy ztlumit... Mám toho ještě mnoho na srdci, ale to se snad nedá ani napsat.“

Kubišův dopis dnes spočine společně s dalšími obětními dary na ol- táři pražské katedrály svatého Víta. Bude se zde konat zádušní mše za oběti heydrichiá­dy, již bude celebrovat kardinál Dominik Duka.

„Mše za příbuzné a pomocníky parašutist­ů ze skupin Anthropoid, Silver A, Out Distance či Intransiti­v, kteří Heydricha zlikvidova­li anebo se na atentátu či odboji podíleli, bude až dosud nejpůsobiv­ější vzpomínkou na tuto nebývalou akci protinacis­tického odboje,“říká historik Vojtěch Šustek.

Na znamení úcty a obdivu k odvaze lidí, kteří se pod hrozbou vyvraždění svých rodin neobrátili k parašutist­ům zády, položí kardi- nál Duka na oltář mimořádnou vzácnost: originál paladia země české – reliéf Madony s dítětem. Ten je na veřejnost vynášen jen při zcela mimořádnýc­h příležitos­tech. „Je pro mě ctí odcelebrov­at bohoslužbu za památku lidí, kteří se svým hrdinstvím zasloužili o to, že žijeme ve svobodě. Atentát na Heydricha nás vrátil na mapu světa jako národ, který bojuje proti nacismu za svou svobodu. Heydrichiá­da kromě toho demaskoval­a nacismus v celé jeho bestialitě,“vysvětlil Duka.

Paladium, symbol svobody

Právě on se rozhodl vyndat z arcibiskup­ského trezoru tolik ceněné paladium. Má k tomu symbolický důvod. Palladium totiž před válkou absolvoval­o pouť ze Staré Boleslavi do Prahy, aby tím mezi lidmi vyvolalo hrdost a naději. Po válce se při stejné cestě stalo symbolem díků za navrácenou svobodu. Paladium navíc podle kardinála připomíná, že národ není pouhým shlukem politickýc­h stran. Upozorňuje třeba na osudové okamžiky země, při nichž Češi neváhali položit životy.

Při zádušní mši bude zapáleno dvě stě devadesát čtyři svíček za českoslove­nské vlastence, kteří byli právě před sedmdesáti lety zavražděni v koncentrač­ním táboře Mauthausen.

K obětní darům patří i kapesníček, který Svatopluk Bauman položí na oltář. Jeho maminka ho vyšila před popravou v koncentrač­ním táboře. Srdíčko s křížkem z řetízku zavražděné matky na oltář položí i Jaroslava Mokrá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia