Dnes Prague Edition

Opencard byla předražená, pět lidí půjde před soud

-

PRAHA (iDNES.cz, sap) Zakázka na kontroverz­ní pražskou Opencard mohla být nejméně o 67 milionů levnější. Zakázka na kartu, kterou lidé využívají hlavně jako tramvajenk­u, teď dostala pět lidí k soudu. Pokud je uzná vinnými, hrozí jim až osm let vězení.

Státní zastupitel­ství včera obžalovalo pět úředníků pražského magistrátu z porušování pravidel při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářsk­ého styku.

Pětice úředníků vybrala firmu Haguess, přestože její nabídka neodpovída­la požadavkům. „Při zadávání veřejných zakázek týkajících se dodání a řízení projektu Opencard zvýhodnili předem vybranou jednu firmu, které přidělili tři veřejné zakázky,“popsala žalobkyně Jana Hercegová.

Obžaloba se podle ní týká ředitele odboru, vedoucího oddělení a členů hodnotící komise. Odbor informatik­y tehdy vedl Ivan Seyček, který smlouvu s firmou Haguess podepsal. Členy hodnotící komise měli být podle policie Jiří Chytil, Ladislav Kendík, Miroslav Čadský a ještě další pracovník odboru informatik­y.

Opencard měla být multifunkč­ní karta Pražana. Většina lidí ji však využívá jenom jako jízdenku, nanejvýš jako kartičku do knihovny. Podle srpnové analýzy odboru informatik­y už karta stála minimálně 1,01 miliardy korun. Na projektu se doposud podílelo více než 80 firem. Z celkových nákladů dostala nejvíce, a to stovky milionů korun, firma Haguess, která je hlavním tvůrcem a dodavatele­m projektu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia