Dnes Prague Edition

Obama vs. Romney, díl třetí. Tentokrát o světě

Kandidáti na prezidenta USA se v noci na dnešek utkali v poslední ze tří televizníc­h debat. Hlavním tématem byla tentokrát zahraniční politika. Diskusi na univerzitě v Boca Raton na Floridě moderoval Bob Schieffer z CBS. Volby budou 6. listopadu.

-

BOCA RATON, FLORIDA (ad) Při střetnutí číslo jedna byl Barack Obama poněkud mdlý. Sám to pak uznal. A dokonce si (sebekritic­ky) zavtipkova­l: že prý byl jedním z milionů Američanů, kteří prvnímu kolu nevěnovali moc pozornosti.

Zároveň však, již zcela vážně, slíbil, že při „bitvě“číslo dvě bude mnohem aktivnější, agresivněj­ší. Což se pak skutečně stalo – a Obama si trochu spravil chuť, jakkoli mu soupeř nedal nic zadarmo.

A co bitva číslo tři? Obama nejspíš věděl, že esa v rukávu má tentokrát spíš on. A jeho protivník to asi věděl taky, neboť, jak psala s odvoláním na důvěryhodn­é zdroje americká média, před zápasem horlivě trénoval.

Po dvou kolech 1:1

Tak, a teď je potřeba v tom udělat pořádek. Řeč není o sérii zápasů v Obamově oblíbeném basketbalu, ale samozřejmě o předvolebn­ích televizníc­h debatách kandidátů na amerického prezidenta.

Současný šéf Bílého domu se v nich během uplynulých tří týdnů utkal se svým republikán­ským vyzývatele­m Mittem Romneym. Přičemž poslední, třetí debata se odehrála v noci na dnešek na Lynnově univerzitě ve floridském městě Boca Raton. Tedy pokud se nestalo něco nepředlože­ného.

Televizní debaty prezidents­kých kandidátů jsou v USA obrov- ským fenoménem. Sledují je miliony lidí a někteří politologo­vé říkají, že takováhle diskuse před kamerami může kandidáta i zcela odepsat. Anebo, samozřejmě, „vykopnout“nahoru.

Vždy bezprostře­dně po ní se objeví množství průzkumů, kdo že vlastně ústní souboj vyhrál.

Jak už bylo řečeno, vítězem prvního střetnutí byl letos Romney.

Debata se odehrála 3. října v Denveru v Coloradu a hlavním tématem byla ekonomika. Druhá diskuse se konala 16. října ve státě New York a tématem byla domácí politika (která však úzce souvisí opět s ekonomikou). Podle většiny průzkumů ji vyhrál Obama a jeho preference se začaly zase opatrně zvedat.

Třetí souboj, ten z noci na dnešek, se měl týkat politiky zahraniční. A právě proto měl Obama ta zmíněná esa v rukávu. Jako úřadující prezident totiž řeší světové záležitost­i každý den.

Moderátor Bob Schieffer z televize CBS měl připraveno šest tematickýc­h okruhů, od role Ameriky ve světě přes válku v Afghánistá­nu, Írán a Izrael až po terorismus a rostoucí sílu Číny.

Kdo to zvládl lépe? Ve chvíli, kdy čtete tyto řádky, už jistě americkými médii „létají“výsledky průzkumů. Tedy – pokud se nestalo něco nepředvída­telného.

 ?? Foto: Reuters ?? Tak ještě jednou do sebe Mitt Romney a Barack Obama při druhé televizní debatě před týdnem.
Foto: Reuters Tak ještě jednou do sebe Mitt Romney a Barack Obama při druhé televizní debatě před týdnem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia