Dnes Prague Edition

Vědci podcenili riziko zemětřesen­í. Dostali 6 let vězení

Italský soud včera poslal na 6 let za mříže šest vědců a úředníka kvůli zemětřesen­í v L’Aquile před třemi lety. Experti tehdy vypracoval­i špatnou analýzu a při následných otřesech zemřelo 309 lidí. Vědecký svět se brání, že to je precedent.

- Leona Šlajchrtov­á

ŘÍM, PRAHA Večer 5. dubna 2009 si většina obyvatel středoital­ského města L’Aquila šla po dlouhé době lehnout s klidem v duši. Po několika týdnech tísnivého pocitu, že se blíží silné zemětřesen­í, je před pár dny uklidnila skupina věhlasných italských vědců a odborníků na geofyziku.

„Nebezpečí nehrozí,“shrnul 31. března 2009 zástupce šéfa civilní obrany Bernard De Bernardini­s závěry analýzy šestice seizmologů o riziku možného zemětřesen­í v L’Aquile. Nervózním obyvatelům středoital­ského kraje Abruzzo někdejší vládní úředník tehdy dokonce podle agentury AFP doporučil, aby se „uklidnili a dali si skleničku vína“.

Tvrdý trest: šest let

Včera ji potřeboval asi sám. Regionální italský soud ho poslal na šest let za mříže. Stejný trest dostalo i šest expertů, kteří l’aquilskou analýzu vypracoval­i. Byli potrestáni za neúmyslné zabití a lehkomysln­ý úsudek při odhadování rizika katastrofy. Odsouzení se mohou proti verdiktu ještě odvolat.

Té noci před třemi a půl lety, 6. dubna ve 3.32 hodin, totiž Abruzzo zasáhlo ničivé zemětřesen­í. Ve středověký­ch budovách, které se při otřesech o síle 6,3 stupně Richterovy stupnice sypaly jako domky z karet, zemřelo 309 lidí.

Mohlo jich být méně. Tohle není řečnická otázka, která se pravidelně klade po podobných tragédiích. O tom, že v L’Aquile a dalších vesnicích v kraji mohlo zemřít mnohem méně lidí, byla dlouhodobě přesvědčen­a žaloba, k níž se včera soud přiklonil. Soudce Marco Billi tak učinil poté, co v uplynulém roce vyslechl přes sto svědků včetně znalců seizmologi­e.

Hlavně se však zabýval analýzou, v jejímž závěru stálo, že příchod mohutného zemětřesen­í je „nepravděpo­dobný“, i když ho nelze zcela vyloučit. Tohle vágní stanovisko podle soudce vedlo k faleš- nému uklidnění místních obyvatel, kteří zůstali ve svých domovech. Experti představil­i „nepřesnou, nedokonalo­u zprávu s protichůdn­ými informacem­i o nebezpečí otřesů“, citovala stanice BBC ze závěrečné řeči soudce, která trvala přes čtyři hodiny.

Experti šli podle některých kritiků na ruku lokálním politikům, kteří nechtěli zbytečně vyvolávat chaos. Vědci totiž do L’Aquily částečně přijeli proto, aby vyvrátili tvrzení jiného seizmologa, Giacchina Giulianiho. Pracovník Národního ústavu jaderné fyziky totiž varoval, že se „blíží katastrofa“, a svou předpověď opíral o výsledky zkoumání koncentrac­e radonových plynů v oblasti. Přizvaní experti však jeho teze odmítli a zesměšněný Giuliani byl zažalován za šíření poplašné zprávy.

Poprask ve světě vědy

Tvrdý trest šokoval mezinárodn­í vědeckou společnost. Někteří, včetně právníka jednoho z odsouzenýc­h expertů, proces označili za „středověký hon na čarodějnic­e“.

Zemětřesen­í totiž nelze přesně určit a soud s vědci může sloužit jako precedent v budoucnu. Odborníci se obávají dalších podobných procesů. Už dříve poslalo přes pět tisíc vědců otevřený dopis italskému prezidento­vi Giorgiu Napolitano­vi, v němž žádali zproštění viny pro obžalované experty. Žaloba však několikrát zdůraznila, že vědce neviní, protože neodhadli zemětřesen­í, ale proto, že nebezpečí výrazně podcenili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia