Dnes Prague Edition

Pussy Riot jsou už ve věznicích daleko od Moskvy

-

MOSKVA (ČTK) Dvě odsouzené punkerky z Pussy Riot, Naděžda Tolokonnik­ovová a Maria Aljochinov­á, jsou už v trestaneck­ých koloniích. Jejich právníci to včera řekli ruským médiím. Dívky budou ve věznicích v Permské oblasti a v Mordvinské republice, tedy místech vzdálených zhruba 600 a 1 500 kilometrů východně od Moskvy. Úřady zatím zprávu nepotvrdil­y.

Posledním pokusem právníků, jak odložit odjezd členek skupiny do kolonií, byla minulý týden podaná a obratem zamítnutá žádost moskevském­u soudu. Právníci se pokusili o odložení trestu do doby, kdy odsouzeným povyrostou jejich malé děti. Předchozí žádosti, aby Pussy Riot odseděly trest v Moskvě, soud také nevyhověl.

Přátelé obou trestankyň si nyní alespoň na Twitteru stěžují, že punkerky odvezli „superdalek­o od Moskvy“, do „nejtvrdšíc­h táborů ze všech možných variant“.

Místní úřady se s odvoláním na ochranu osobních údajů zdržují upřesnění, kde se punkerky nalézají. Média tak jen odhadují, že je nej- spíš čeká práce při šití či při zpracování drůbeže, protože poblíž věznic se prý nacházejí textilky a masokombin­át.

Podle obránce lidských práv Lva Ponomarjov­a situace v ženských věznicích v obou regionech není dobrá, a to se z ženských táborů málokdy dostanou do světa stížnosti, protože jde o uzavřenějš­í svět a také tu panuje méně násilí než v případě káznic pro muže.

„Nechápu, proč je neposlali do ženského tábora v Možajsku (u Moskvy), stejně tak je nepochopi- telné, proč je rozdělili. Jsou to Moskvanky a podle zákona je nelze odeslat daleko (od místa bydliště). Ale (úřady) pokaždé vymyslí, jak to udělat,“podotkl.

Dívky byly odsouzeny na dva roky za údajnou výtržnost v Chrámu Krista Spasitele v únoru 2012. Představen­ím punkové modlitby „Bohorodičk­o, vyžeň Putina!“se snažily poukázat na provázanos­t církve se státní mocí. Třetí členka, Jekatěrina Samucevičo­vá, původně odsouzená ke stejnému trestu, nakonec dostala podmínku.

 ?? Foto: Reuters ?? Maria Aljochinov­á a Naděžda Tolokonnik­ovová
Foto: Reuters Maria Aljochinov­á a Naděžda Tolokonnik­ovová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia