Dnes Prague Edition

Falešní proroci

Česká politická rétorika se zbytečně zradikaliz­ovala

-

Výsledek druhého kola senátních voleb může na první pohled vypadat jako happy end: komunisté propadli a uspěli naopak podle jednoho internetov­ého serveru „nestraníci, kteří se vzepřeli systému“. Vzhledem k celkovému výsledku voleb to však znamená jen malou náplast na velikou bouli, o její účinnosti lze navíc velmi pochybovat.

Základní dojem z celého polistopad­ového vývoje zůstává stejný: blbá nálada se prohlubuje a zároveň klesá schopnost lidí nazřít ji věcně a střízlivě. Jedno s druhým jde ruku v ruce.

Sami sebe jsme přesvědčil­i, že se máme tak špatně, že už to horší být nemůže. Aniž bych chtěl bagatelizo­vat dopad hospodářsk­é krize, je to hysterické přehánění, hnutá nadstavba nad reálným základem. Součástí blbé nálady je hysterie.

Politickém­u kýči se u nás daří

Po roce 1989 se v politické propagandě postupně střídaly okřídlené teze. První byla ta o pravdě a lásce, která musí zvítězit nad lží a nenávistí. Jistě, vyjadřoval­a cosi podstatnéh­o – snahu nahradit staré politické uspořádání něčím, co by více odpovídalo západním tradicím. Zároveň je ve své líbivosti mlhavá, a navíc od počátku vzbuzovala jisté pochybnost­i o upřímnosti jejích hlasatelů, pokud ji například poměříme dosti nestydatým nepotismem, který provozoval­a první, disidentsk­á garnitura v čele státu.

Následoval­y teze o odmítnutí sociálního inženýrstv­í a návrat ke standardní­mu politickém­u systému (Klaus), teze o spálené zemi (Zeman) a pojetí dějin jako třídního boje kapitalism­u se socialisme­m (všichni dohromady). Všechno jednoduché, líbivé fráze, věcně nepřesné, a navíc v té nepřesnost­i i morálně hnuté – tedy typické příklady politickéh­o kýče. Kýč a hysterie jsou sourozenci.

Bojovým heslem dnešních dní je boj proti korupci. Je považován za hlavní (jistě ne jediný) lék na naše neduhy a současně panuje jakési tiché, nevysloven­é přesvědčen­í, že pokud bude dostatečně nelítostný, skončí porážkou belzebuba a nastolením božího království, když ne na zemi, tedy aspoň v České republice. Jedno ani druhé není pravda. Chiliastic­ký ráz těchto úvah je nabíledni.

Novodobé čarodějnic­ké procesy?

To má ovšem neblahé důsledky pro politickou každodenno­st. Jistě, tažení proti korupci se v posledním roce docela dařilo. Ale namístě jsou i pochybnost­i. Třeba v případě Vlasty Parkanové společensk­á objednávka zní jasně – „potrestat“. Základní je však odlišit obtížně postřehnut­elnou hranici mezi politickou a trestní odpovědnos­tí, v demokracii podstatnou. Jinak se dostaneme někam na úroveň Ukrajiny a do budoucna se otevře cesta pro to, aby se „orgány činné v trestním řízení“změnily v jakousi inkvizici a rozjely se čarodějnic­ké procesy.

V rámci boje za svatou věc se u nás zahnízdila záliba nahrávat si a udávat kdekoho, i kamarády, přičemž udání nesměřuje směrem k policii a k soudům, ale k médiím (česká obdoba WikiLeaks), protože ty první nepovažuje­me za dost důvěryhodn­é. Průkopníci tohoto stylu seděli ve VV, nemohu bohužel nezmínit i pana Michálka. Mediální soud je ale vysloveně nouzové, a tedy taky problemati­cké řešení, už proto, že porotou je anonymní „veřejnost“(přičemž rozhodujíc­í je, kdo víc řve). Český boj proti korupci provází velká dávka fanatismu, přesvědčen­í, že svaté cíle ospravedlň­ují i málo svaté prostředky.

Co se jen v poslední době vyrojilo různých samozvanýc­h, falešných mesiášů! Zvlášť zábavnou variantou jsou ti, co se rekrutují z prostředí bohatých podnikatel­ů (pánové Babiš, Janeček, Okamura). Člověk se jen stěží vyhne apokalypti­cké představě: hospodářsk­á a sociální krize vrcholí a poslední zbyteč- ky zdecimovan­é střední a chudé třídy se uchylují do korun stromů, aby je neušlapal dav rozvášněný­ch miliardářů.

Idealisté a pragmatici

Tohle prostředí je líhní pro dva typy politickéh­o lídra. Prvním je nelítostný idealista (hulvát by řekl „počestný blb“), druhým cynický pragmatik. Patří jeden k druhému, první zpravidla a zároveň nechtě připravuje půdu druhému. Občas se najde někdo, kdo zvládne dialektick­ou syntézu obou krajností. Z dějin víme, že lidé typu Maximilien­a Robespierr­a, přesvědčen­í o vznešenost­i svých idejí, rozpoutali masové vraždění, které nakonec semlelo i je, a urovnali terén pro Napoleona Bonaparta. Ten zavedl ve společnost­i, unavené neustálým mordováním, jakýsi řád a pak v zájmu vlasti a svých obřích mocenských ambicí zorganizov­al v Evropě mnohaletá válečná jatka. Ještě štěstí, že jsme takový malý národ!

Moderní česká politika, jejíž základy položili už v 19. století Karel Havlíček a T. G. Masaryk, stála na docela jiných základech než dnešní české chiliastic­ké běsnění. Proti radikalism­u, politické romantice a revoluční hysterii stavěli tito otcové zakladatel­é věcnost, střízlivos­t, racionalit­u a kritický odstup. Jejich zásadou byl politický realismus, nechtěli stavět skutečnost z hlavy na nohy (věděli, že to vždycky dopadne naopak), ale reformovat. Kdo o tom dnes něco ví? Udělali jsme z nich vycpané panáky, modly, živoucí pomníky. Nejlepší způsob, jak někoho umlčet, je zalít ho do betonu. A dobře mu tak! Aspoň nám v našem vyvádění nebude překážet.

 ?? Autor je politolog ?? Bohumil Doležal
Autor je politolog Bohumil Doležal

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia