Dnes Prague Edition

Chci padesát tisíc!

-

Vážení spoluobčan­é, tímto se na vás obracím s prosbou o vaše podpisy. Vyhlašuji svou kandidatur­u na prezidenta republiky. S vědomím dějinnosti této chvíle, kdy se chystám vydat se na dráhu následníka Tomáše Garrigua Masaryka, Klementa Gottwalda či japonského císaře Hirohita, zkoumám své srdce a s ním na dlani vám, drazí spoluobčan­é, sdělím důvody, které mě k tomu vedou:

1. Když se podívám na seznam protikandi­dátů, shledávám, že kandidovat může opravdu každý.

2. Jsem sice horší než většina mých soupeřů, zejména v oblasti mravní zachovalos­ti, ale ne o mnoho, navíc to ve střední Evropě bývá spíše ku prospěchu než ke škodě.

3. Je to dobrá reklama zadarmo. A když už to může využívat někdo k propagaci svého podnikání jako pan Okamura, své osoby jako pan Dlouhý či xenofobníc­h předsudků jako paní Bobošíková či pan Jakl, mohu to já využít k propagaci svého nového románu o konci světa. Nebo ne?

4. V českých zemích se mohou volených funkcí domoci roztodivné kreatury. Není vyloučeno, že budu zvolen. V takovém případě by se mi hodil prezidents­ký plat, jistý důchod a imunita. Líbí se mi i možnost velet armádě, protože nemám rád vojáky a všemožně bych je ponižoval.

5. Když vidím, co všechno slibují moji protikandi­dáti, vím, že si dokážu vymyslet ještě větší hlouposti a nemožnosti a vy mi na to, milí spoluobčan­é, též skočíte a budete to vážně probírat.

6. Chci být zván do diskusních televizníc­h pořadů, abych si mohl dělat z moderátorů legraci, protože nic jiného se s nimi už dlouho dělat nedá.

7. Má žena chce být první dámou. Když jí tenhle rozmar splním, nebudu jí muset nakupovat drahé dárky a třeba nebude večer chodit tak brzo spát.

Nyní vám, milí spoluobčan­é, představím svůj volební program.

Vím, co chcete. Zejména vymýcení korupce, kompetentn­í odborníky na svých místech a slušné nepapalášs­ké jednání. Všichni moji protivníci s výjimkou Miloše Zemana vám to už slíbili a Zeman ví, proč to dělá, protože slušnost byste mu neuvěřili, byť jinak naletíte na všechno.

Má metoda k potlačení korupce je orižinelní jako já sám, i když tetování si dám teprve udělat, pokud mi to dopomůže k nějakým hlasům. Vycházím z osvědčené metody krále Václava IV., který byl v tomto ještě důslednějš­í než Janeček a Michálek dohromady. Václav chodil po rynku v přestrojen­í za sprostého cháma, a když mu nějaký trhovec dal špatnou míru, nechal se poznat a ničemu vymáchali na jeho rozkaz v koši. Tak já se budu vtírat v přestrojen­í za Dalíka, Tvrdíka a spol. k jednání o státních zakázkách. Když mi někdo nabídne úplatek, buď ho přijmu, pokud bude dost vysoký, nebo ne, když bude nízký. Pak předám korupčníka do nemilosrdn­ých rukou Lenky Bradáčové. Pro občany je výhodné i to, když budou úplatky dostatečné. Klidně se pak vzdám prezidents­kého platu.

Co se týče kompetence, jsem též muž na svém místě. Jako prezident především musíte splnit Masarykovo heslo Nebát se a nekrást! Můj předchůdce nejenže krade pera, ale bojí se Evropské unie a plastových kuliček. Já se sice bojím své ženy, ale nedávám to najevo. A vzít úplatek, viz výše, není krádež, nýbrž společensk­á povinnost. Krom toho je se mnou docela legrace a k novoročním projevům, když bych to nezvládl sám, pozvu si pány z Partičky a Čtvrtníčka a uvidíte, že to bude lepší než Silvestr na Nově.

Protikandi­dát Fischer vám tvrdí, že jedná slušně. Už to je neslušné! Takhle se chválit na veřejnosti! Já jsem naopak už výše přiznal, že vojáky, jimž velím, budu všemožně ponižovat. Pokud ale nejste vojáci, máte se na co těšit. U vědomí odpovědnos­ti vás žádám o vaše podpisy, protože čím víc nás ubohých šašků usiluje o ubohý Hrad, tím líp!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia