Dnes Prague Edition

O komunistec­h klidně a nevzrušeně. Jen tak je totiž lze porazit

-

Hluboce rozumím pamětníkům a znalcům historie, kterým je po nástupu komunistic­ké strany ve volbách divně od žaludku. Chápu, že lidé, kteří zažili lágry v padesátých letech, mohou mít po právu špatné spaní (a je zcela správné připomínat si hrdinství těch, kteří se v dobách komunistic­kého režimu nevzdali).

Avšak obávám se, že pouze se vzpomínkam­i, a to ještě vzpomínkam­i na vcelku dávnou dobu, nelze komunistic­kou stranu působící v Česku ve 21. století pochopit a odhalit její skutečné nebezpečí.

V části veřejného prostoru se dnes Komunistic­ká strana Čech a Moravy přirovnává k radikálním­u levicovému hnutí první Českoslove­nské republiky, mocichtivý­m komunistům čtyřicátýc­h let a krvavé státostran­ě fakticky řízené sovětským diktátorem Stalinem. I když je samozřejmě správné ptát se dnešních komunistů na jejich předchůdce, historizov­ání nástup komunistic­ké strany nevysvětlu­je.

Pokud má dnešní KSČM a její voliči kořeny v minulosti, jsou to sedmdesátá a osmdesátá léta 20. století. Nešlo ani náhodou o umírněné období, zavíralo se, vyhazovalo z práce a občas mlátilo, avšak s částí společnost­i uzavřel režim tichou dohodu. Budete v klidu, budete nás naoko podporovat, výměnou dostanete relativní blahobyt, chatu, lahvové pivo, buřty a pořádek. Mnozí členové komunistic­ké strany i její voliči vzpomínají na tu dobu s nostalgií, dílem proto, že člověk si idealizuje roky, kdy byl mladý a zdravý (a špatné vzpomínky potlačuje).

Ale konzervati­vní touha po mytickém řádu a jistotách minulosti je bezpochyby jen jednou z částí, na nichž dnešní KSČM stojí. Zajisté tuto historicko­u souvislost zvýrazňuje fakt, že strana si ponechala v názvu slovo komunistic­ký, ale kdyby se přejmenova­la třeba na Stranu demokratic­kého socialismu, bylo by to patrně stejné. Ostatně nebožtík rakouský populista Jörg Haider také chválil „fungující“nacisticko­u zaměstnane­ckou politiku, přesto by bylo nesprávné označovat ho za nacistu. Haider a jeho strana měli úlohu antisystém­ového politickéh­o hnutí, které voliči volí kvůli nespokojen­osti s hlavními politickým­i stranami, konzervati­vci i sociální demokracií.

A KSČM podle mnoha známek hraje právě tuto úlohu protisysté­mové strany. Najdeme je v mnoha evropských zemích. Byť se třeba označují za pravici, hovoří o boji s bezbřehým liberalism­em, o jistotách a pořádku. Ostatně když si přečtete výroky některých českých komunistů o Romech či zločincích, na ony evropské strany si vzpomenete. A samozřejmě tato hnutí posilují v dobách hospodářsk­ých potíží a šířícího se pocitu, že politici hlavních stran jsou zkorumpova­ní – tedy pocitu, který dnešní Česká republika tak důvěrně zná.

Nu, jsem upřímně zvědav, jak bude sociálněde­mokratický šéf Bohuslav Sobotka s takovou stranou ve vládě spolupraco­vat.

 ?? zástupce šéfredakto­ra MF DNES ?? Michala Musila
zástupce šéfredakto­ra MF DNES Michala Musila

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia