Dnes Prague Edition

Lesk a bída lží dnešní mediokraci­e

- Petr Hájek

Volby ukázaly, že Antikrist je blízko, říká Klausův rádce, praví redakční článek (MFD 19. 10). K tématu se redakce vrací ještě na komentářov­é straně ve článku Antikrist, nebo Antihavel? (R. Matulík). Reaguje tak na rozhovor, který jsem poskytl Parlamentn­ím listům o své nové knize Smrt v sametu, která je volným pokračován­ím knihy Smrt ve středu.

V tom rozhovoru samozřejmě netvrdím, že volby ukázaly, že je Antikrist blízko – což zjistí každý, kdo si onen rozhovor přečte. O skutečnost ale ve virtuálníc­h mediálních mystifikac­ích nejde. Má-li být „nepřítel“skandalizo­ván a popraven, realita není vůbec potřeba. Ostatně právě mystifikac­emi a manipulace­mi současné mediokraci­e se Smrt ve středu převážně zabývala.

Tehdy (v roce 2009) proti knize první vystartova­la právě MFD. Svéráznou interpreta­cí udělala z mého textu skandál. Ostatní média se okamžitě přidala. Opisovala od sebe odsuzující komentáře, ačkoli vůbec nevěděla, o čem kniha je. Znala jen falešnou interpreta­ci MFD, což na mediální lynč autora zcela dostačoval­o. Neboť takto se to dělá. Právě tak jsem to popisoval ve své knize.

Zdá se proto přirozené, že také proti Smrti v sametu zahájila kampaň MFD. „Knihu jsem nečetl,“přiznává tentokrát můj „kritik“rovnou: těžko tvrdit opak, Smrt v sametu ještě nevyšla. Předmětem útoku je tedy již pouhé oznámení, že 7. 11. vyjde a že jejím tématem je také zkoumání blízkosti apokalypsy. Tedy i „pátrání“po člověku, který závěrečná stadia konce světa „odstartuje“– po Antikristu.

„Ostrým vymezením vůči Antikristu však vicekanclé­ř (

dovedl k dokonalost­i „klausovsko­u“schopnost zvolit dokonalé „ne-téma“a zaskočit s ním okolí, takže o něm nakonec začne debatovat,“vysvětluje s hořkostí R. Matulík, proč můj rozhovor o ne-tématu stál MFD za dva články v jednom čísle. Tématu Antikrist se ale tentokrát nepošklebu­je nějaký nešťastný ateista. Proti křesťanské­mu Bohu zde neútočí rozhořčený muslim. Neklepe si povýšeně na čelo „pragmatik“s duší zmrzačenou stoletím marxistick­ého, bolševické­ho a europeisti­ckého útoku na křesťanstv­í, respektive na katolickou církev. Činí tak novinář, který vystudoval protestant­skou teologii v Belfastu a v Praze. Nebo že by právě to celou věc průzračně „halíkovsky“vysvětlova­lo? Prostě že nejde ani o knihu, ani o jejího autora, ale jako vždy o nepříliš zastřený útok na prezidenta Václava Klause?

Že tomu tak je, ukázalo následujíc­í vydání v sobotu 20. 10. V redakčním článku Hájek to přehnal, míní politici (Michaela Svobodová), už práce s virtuální realitou dosáhla vyššího stupně. Autorka píše: „On to myslí skutečně vážně. Proto mi nezbývá nic jiného než se za něj pomodlit, komentoval Hájkova slova, že apokalypsa nade vši pochybnost již začala a Antikrist je již ve světě, ministr financí Miroslav Kalousek.“

Problém je v tom, že slova o Antikristu, který je již ve světě, neříkám já, ale sv. Jan v Písmu svatém. Já jim však – zjevně na rozdíl od pana ministra – pevně věřím. Stejně jako zprávě o událostech, znameních a znacích předcházej­ících závěrečné fáze konce světa a brzkého druhého příchodu Ježíše Krista. Jsou totiž základnou, na níž celé křesťanstv­í a západní civilizace stojí. Zbývá si to tedy vyložit tak, že tuto elementárn­í pravdu údajně praktikují­cí katolík Kalousek buď nezná, nebo předstírá, že ji nezná, zapírá ji. Těžko říci, co je horší. Jak se s tím asi vypořádává během mše, zatímco ostatní se vyznávají „na tvůj příchod čekáme, Pane Ježíši Kriste“. Jsem nicméně upřímně rád, že se za mě pomodlí, učiním mu tutéž službu.

Kdo ví, co vlastně pan Kalousek novinářce řekl na to, co mu řekla, že jsem řekl. Tento článeček nepíši, abych se obhájil. Nemám proti mediálnímu mainstream­u šanci. Může být však jistou pomocí v sousedské sebeobraně proti významné zbrani vládce tohoto světa a jeho páté kolony. V prolhaném světě mediokraci­e se vždy hraje pouze o interpreta­ci, výklad: „Volby ukázaly, že Antikrist je blízko, říká Klausův rádce.“Věta, kterou jsem sice nikdy neřekl, ani výslovně, ani nepřímo, a přesto je a v myslích čtenářů již napořád zůstane reálnější než realita.

 ?? Autor je poradce prezidenta ČR ??
Autor je poradce prezidenta ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia