Dnes Prague Edition

Záhadný boj o prezidents­ká čísla

- Jan Jandourek

Agentury naměří občas různým stranám a kandidátům dost rozdílné výsledky, což pro politiky může mít osudové důsledky. Volič totiž nechce patřit mezi poražené a v případě pochybnost­í přihazuje na větší hromadu.

Často se nepřesně cituje výrok Winstona Churchilla o statistiká­ch. Prý řekl, že věří jen těm statistiká­m, které sám zfalšoval. Ten výrok zněl jinak: „Vidím, mladý muži, že byste se chtěl stát poslancem. To první, co se musíte naučit, je, že když se dožaduji statistiky o dětské úmrtnosti, tak to, co chci, je důkaz, že méně dětí umíralo v době, kdy jsem byl premiérem, než v době, kdy byl premiérem někdo jiný. To je politická statistika.“Takže nejde o lež, to chytrý politik nedělá, ale o hru s daty.

Proč tak moc, proč málo

Jedny volby máme za sebou a agentury se sekly. Teď nás čekají prezidents­ké. A můžeme se zase něčeho dočkat. STEM a PPM Factum zveřejnily průzkumy. Čísla někdy létají ode zdi ke zdi. Jan Fischer je na tom u obou společnost­í stejně, má 30 procent. Za ním je Miloš Zeman, jenže má podle PPM Factum 22 procent, podle STEM 16,5. Největší rozdíl mají u kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbier­a. STEM uvádí 14 procent a PPM Factum jen 6,5 procenta. To je ovšem rozdíl a volič kalkulujíc­í, koho poslat do druhého kola, se podle toho může zachovat.

Proč ty rozdíly? V podstatě proto, že se každá agentura ptá jinak. PPM Factum zkoumá oblibu mnoha kandidátů, i takových, kteří nikdy neřekli, že budou kandidovat, třeba primátora Svobody. STEM se ptá jen na lidi, kteří o Hrad projevili zájem. První způsob tázání pak – krom zatím „horkých favoritů“– hlasy více rozpouští a čísla jdou dolů.

Jsou tu ještě i další faktory, řekněme psychologi­cké. STEM uvádí, za jakou stranu kdo vystupuje, PPM Factum nikoli. Třeba Dienstbier­a uvedení jeho mateřské strany u voličů zvýhodňuje. Potvrzuje se tím, že český volič má sklon volit podle stranickéh­o klíče.

Znamená to, že je postup PPM Factum nesprávný? To se takhle nedá říct. Je to sonda do situace, co by bylo, kdyby. Zdeněk Tůma si tak může vyzkoušet svou prezidents­kou oblibu u lidu, jen o výsledcích voleb to nic neříká. Možná však o těch příštích.

Z hlediska slabších kandidátů by bylo nejlepší, kdyby se žádné volební průzkumy nesměly konat. V demokracii však těžko někomu zakázat, aby se tisícovky lidí na něco anonymně ptal a pak zveřejnil výsledek. Bude to tedy do poslední chvíle podle toho, čemu sociologov­é říkají biblickým obratem „efekt svatého Matouše“: „Kdo má, tomu bude přidáno, kdo nemá, bude mu odebráno i to, co má.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia