Dnes Prague Edition

Hájek si zjevně myslí, že představuj­e pravdu

- Michal Musil

Nit suchou nenechává na MF DNES Petr Hájek, vysoce postavený úředník prezidents­ké kanceláře. Nelze se zabývat tím množstvím informací, které se z jeho textu dozvídáme, tedy jen tři body:

1. Vicekanclé­ř nám vysvětluje, co všechno neřekl. Proto mu připomenem­e několik citátů z rozhovoru pro Parlamentn­í listy, na jehož autenticit­u si – pokud známo – nestěžoval.

„Tyto volby ukázaly, že pravice umírá – a možná již umřela – ve středu. Dnes už je ale ohrožen celý demokratic­ký systém nastavený po Listopadu,“říká Hájek. „Myslím také, že lidé cítí, že tentokrát visí možná ve vzduchu i něco ještě zásadnější­ho. Něco, co nás přesahuje,“uvádí dále. „Apokalypsa totiž nade vši pochybnost již začala,“prohlašuje opět stejný Hájek.

Je zcela legitimní vyvodit z těchto slov, co vyvodila MF DNES. Dle Hájka se blíží konec světa, ne že ne; přičemž se cosi neblahého děje s demokracií.

2. Pokud Petr Hájek nechce, aby lidé o jeho knize mluvili před jejím vydáním, ať o ní nemluví ani on sám. Lidé totiž ještě stále mají svobodu projevu.

3. Petr Hájek je zjevně přesvědčen, že (ačkoli pracuje jako významný úředník hlavy státu) je členem jakési utlačované skupiny; že on představuj­e pravdu, a kdo má jiný náhled, představuj­e lež, či spíše něco horšího. Jak je pak ale možné, že se jím démonizova­ná „mainstream­ová“média jeho výroky široce zabývají, citují z jeho knih a vlastně mu dělají reklamu? Jistě, na Hájka nebude tento argument platit; on si to jistě vyloží jako další spiknutí.

 ?? Zástupce šéfredakto­ra ??
Zástupce šéfredakto­ra

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia