Dnes Prague Edition

Chodník zasypaly tuny zdiva, utrhla se římsa poliklinik­y

V centru Olomouce se včera utrhla masa zdi z poliklinik­y Spea a zřítila se na jindy frekventov­aný chodník. Naštěstí tudy nikdo nešel. Podobně se zeď zřítila i vloni v říjnu v nedaleké ulici 8. května. Tehdy ale sutiny zabíjely.

-

OLOMOUC Zhruba dvacetimet­rový kus zdi se včera zřítil ze střechy poliklinik­y Spea u centra Olomouce. Největší díl viny na tomto hrozivém pádu mají staré stavební postupy, uvedl včera večer pro MF DNES olomoucký statik Jiří Vyhnálek. Něčí opomenutí či stavební sondu dělníků, kteří zde krátce před utržením části takzvané atiky pracovali, jako hlavní příčiny odmítá.

Policisté statika ke známému zdravotním­u zařízení povolali včera odpoledne. Po půl třetí se tady utrhl kus stěny a z výšky zhruba patnácti metrů dopadl na běžně velmi frekventov­aný chodník. Ten vede do Legionářsk­é ulice, nikdo zde v tu chvíli naštěstí nešel.

Na utržené stěně byla prasklina, dělníci se už chystali na opravy

Náměstí Národních hrdinů, kde budova této poliklinik­y z 20. let stojí, je jednou z přestupníc­h křižovatek olomoucké hromadné dopravy. Pád mnoha set kilogramů suti její podstatnou část zahalil do oblaku prachu.

Ve chvíli, kdy se sem část atiky, zjednoduše­ně řečeno nástavby, která opticky zvyšuje budovu, zřítila, byl jinak vytížený chodník uzavřen páskou. Důvodem byla prasklina na právě zřícené zdi. „Řešili jsme její příčiny a vše tak bylo připraveno k opravám,“přiblížil MF DNES bezprostře­dně po pádu výkonný ředitel Spea Jiří Skutka. Opravy zde měly začít právě včera.

Policejní mluvčí Irena Urbánková doplnila, že dělníci na střeše do utržené části atiky před jejím pádem dělali takzvanou stavební sondu. Ta však podle statika Vyhnálka hrozivý pád čtvrtiny falešné stěny nevyvolala. „Ta to rozhodně nezpůsobil­a,“uvádí znalec.

Stejně tak vyloučil i něčí opomenutí. Při zmínce o tom, zda za utr- žený kus atiky nemohou kolem jezdící tramvaje, se lehce zasmál. „Na tramvaje se v Olomouci svádí kdeco, ale těmi to nebude. Není to rozhodujíc­í,“popisuje Vyhnálek.

Nyní se tak při určení příčin pádu zdi, jež na délku měřila kolem dvaceti metrů a na výšku měla až půl metru, přiklání ke starým stavebním postupům. „Dnes už nesplňují platná bezpečnost­ní kritéria,“přemítá odborník.

Zastaralé stavební postupy přitom svoji negativní roli v Olomouci sehrály přesně před rokem. Jen o pár desítek metrů dál, v rovněž frekventov­ané ulici 8. května, spadla také část falešné štítové stěny. Tady ale zabíjela. Pod sutinami tehdy zemřela osmasedmde­sátiletá žena. Zeď do té doby držely na místě pláty železa z 19. století.

„To je v souladu s tehdejšími stavebními řády. V té době tudy ovšem jezdily jen koňské povozy a ty samozřejmě na stav budov neměly takové účinky jako hromadná doprava,“konstatova­l tenkrát statik Jaromír Vrba.

Další okolnosti pádu zdi vyšetřují policisté. Včera spolu s hasiči nařídili celou poliklinik­u evakuovat. Ve hře bylo kvůli bezpečnost­i stržení další části atiky. Za červenobíl­é pásky se nikdo neodvážil.

 ?? Foto: Tomáš Frait, MF DNES ?? Sutiny Masa zdi, která se včera po půl třetí odpoledne utrhla z poliklinik­y Spea a z výšky patnácti metrů se zřítila na chodník.
Foto: Tomáš Frait, MF DNES Sutiny Masa zdi, která se včera po půl třetí odpoledne utrhla z poliklinik­y Spea a z výšky patnácti metrů se zřítila na chodník.
 ??  ?? Doprava stála
Událost ochromila
dopravu v rušném centru
města.
Doprava stála Událost ochromila dopravu v rušném centru města.
 ?? Foto: Petr Janeček a Tomáš Frait, MF DNES ?? V akci Hasiči odstranili po pádu atiky zbytky zdiva.
Foto: Petr Janeček a Tomáš Frait, MF DNES V akci Hasiči odstranili po pádu atiky zbytky zdiva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia