Dnes Prague Edition

Další oběť metanolu je v nemocnici

V Prostějově včera přijali muže ve vážném stavu. V krvi měl 0,8 promile metylalkoh­olu

- PROSTĚJOV

(jim) Vypadalo to na dobré zprávy, protože v Olomouckém kraji už několik týdnů kvůli otravě metylalkoh­olem v nemocnici neskončil žádný další člověk. Jenže od včerejška leží na anesteziol­ogicko-resuscitač­ním oddělení prostějovs­ké nemocnice osmačtyřic­etiletý muž ve vážném stavu. V krvi měl 0,8 metanolu. V „metanolové kauze“jde o první případ na Prostějovs­ku. Ostatní dosavadní případy v kraji byly z Přerovska.

„Muž, ročník narození 1964, k nám byl převezen z ordinace praktickéh­o lékaře. Tomu se nezdál jeho stav a nechal jej proto převézt do nemocnice,“uvedla mluvčí prostějovs­ké nemocnice Hana Szotkowská.

Obvinění jsou tři lidé z regionu

Laboratorn­í vyšetření pak potvrdila, že pacient měl v krvi 0,8 promile metanolu. Nejdřív byl hospitaliz­ován na jednotce intenzivní péče a následně jej zdravotníc­i přeložili na ARO. Případem se už zabývá policie. „Chceme v této souvislost­i upozornit všechny lidi, aby byli stále velmi obezřetní, jaký alkohol a z jakých zdrojů konzumují,“poznamenal­a policejní mluvčí Irena Urbánková. Podle ní by se lidé měli nejen pídit po zdroji alkoholu, ale také si pečlivě prohlédnou­t etiketu lahve, z níž si nalévají. Ty, z kterých by neměli raději pít, jsou zveřejněné například na stránkách ministerst­va zdravotnic­tví.

Všechny čtyři dosavadní potvrzené oběti byly z Přerovska. V přerovské nemocnici po otravě metylalkoh­olem v září ležela i dvaapadesá­tiletá žena z Brodku u Přerova, ta otravu přežila. Policisté už v souvislost­i s metanolovo­u kauzou obvinili také tři lidi z kraje. Všichni jsou stíháni na svobodě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia