Dnes Prague Edition

Rozbořil potěšil komunisty, bude s nimi poprvé vládnout kraji

-

OLOMOUCKÝ KRAJ Olomoucký kraj v následujíc­ích čtyřech letech povede oranžovoru­dá koalice socialistů a komunistů. Lídr vítězné ČSSD a budoucí hejtman Jiří Rozbořil včera oznámil dohodu s KSČM. Ta ve volbách skončila druhá, její lídr Alexander Černý ale v radě hejtmanstv­í nezasedne.

Další strany – ODS a uskupení lidovců a zelených, jež kandidoval­o pod názvem Koalice pro Olomoucký kraj – tak odcházejí za TOP 09 do opozice. V jedenáctič­lenné krajské radě budou mít socialisté drtivou většinu.

Kromě nového personální­ho obsazení pak vedení krajského úřadu čekají i změny v jeho samotné struktuře. Přijde o ekonomické­ho náměstka.

„ Devět mandátů připadne ČSSD, dva komunistic­ké straně,“přibližuje výsledek jednání o podobě Rady Olomouckéh­o kraje Rozbořil. Sám se stane hejtmanem. Další jména si pak obě strany upřesní v neděli. Koaliční smlouva podle něj bude uzavřena do 29. října. Ustanovují­cí zastupitel­stvo nového vedení kraje bude hned na začátku listopadu.

Jedním z faktorů, jež o vedení regionu podle Rozbořila rozhodly, byla i společensk­á poptávka, jež vyplývala z výsledků krajských voleb. Ty v Olomouckém kraji se ziskem devatenáct­i mandátů vyhrála ČSSD, druhá se šestnácti byla KSČM. „Požadavky na obsazení křesel pak byly jen jazýčkem na vahách,“doplnil Rozbořil.

Připustil, že valná část stran přišla k jednání s vyššími požadavky na počet míst v radě hejtmanstv­í. Nakonec ale slevily. Další vyjednáván­í pouze s komunisty Rozbořilov­i poté posvětilo krajské vedení ČSSD. „To výkonný výbor potvrdil jednohlasn­ě,“uvedl Rozbořil. „V potaz jsme brali také doporučení našeho předsednic­tva.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia