Dnes Prague Edition

Rozbořil potěšil komunisty, bude s nimi vládnout

Ve vedení kraje budou pro příští čtyři roky jen dvě levicové strany. Vítěz voleb a budoucí hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD si pro koalici vybral komunisty. Drtivou většinu v radě však budou držet právě socialisté, z jedenácti křesel obsadí devět.

- Michal Poláček

„Výsledek jednání máme za rozumný kompromis. Dostáváme se do pozice, jež by nám slušela již před čtyřmi lety.“

Tak jak rozhodně výbor ČSSD Rozbořilov­i posvětil další schůzky jen s KSČM, tak jednohlasn­ě odmítl dohodu s dalšími stranami.

V úvahu přicházela i koalice s ODS a Koalicí pro Olomoucký kraj tvořenou lidovci a zelenými. Voliči jim rozdali shodně po osmi mandátech do krajského zastupitel­stva. Dohromady tak nabízeli stejnou sílu jako KSČM.

Při jednání s ČSSD pak zástupci v tuto chvíli již opozičních stran pro své partaje požadovali po dvou křeslech krajských radních. Neuspěli.

„Počet křesel pro nás nebyl prioritou. Výsledek jednání považuje- me za rozumný kompromis. Dostáváme se do pozice, o níž jsme byli přesvědčen­i, že by nám slušela již před čtyřmi lety,“tvrdí lídr komu- nistů Alexander Černý. Naráží tak na minulé krajské volby. Tehdy měli komunisté také šanci na vedení kraje, skončili ale v opozici.

Byť to byl právě Černý, kdo teď kandidátku KSČM vedl, v krajské radě nezasedne. „Máme čtyři jména, která našim partnerům nabídneme. Mé mezi nimi není. Dáváme přednost odbornému hledisku,“popsal Černý, který tak zůstává poslancem. „Post náměstka by mě jinak docela lákal, kdyby se ten náměstek blížil k hejtmanovi. Ale takový post nechtějí vytvořit, tím pádem pro mne místo není.“

Do kompetencí komunistic­kých radních bude spadat školství a regionální rozvoj včetně zemědělstv­í a životního prostředí. Rozbořil zároveň oznámil zrušení pozice ekonomické­ho náměstka. Jeho práci si rozdělí on sám coby hejtman a radní z KSČM.

 ?? Foto: Tomáš Frait, MF DNES ?? Tak platí! Otazníky o vedení kraje padly, dohodli se Alexander Černý z KSČM (vlevo) a Jiří Rozbořil, lídr vítězné ČSSD.
Foto: Tomáš Frait, MF DNES Tak platí! Otazníky o vedení kraje padly, dohodli se Alexander Černý z KSČM (vlevo) a Jiří Rozbořil, lídr vítězné ČSSD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia