Dnes Prague Edition

Univerzita vyhodila miliony, řekl soud. Ale trest nepadl

-

OLOMOUC (ČTK) Olomoucký okresní soud zprostil obžaloby pracovníka UP v Olomouci, který podle obžaloby zavinil několikami­lionovou škodu při rekonstruk­ci sídla děkanátu Lékařské fakulty a Fakulty zdravotnic­kých věd UP. Pavel Píža, který má na univerzitě na starosti stavby, byl obžalován z porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Podle soudu však nešlo o trestný čin. Soud zároveň uvedl, že k pochybení při rekonstruk­ci došlo. Podle znalců totiž mohly být práce podstatně levnější. Obžaloba souvisí se stavební zakázkou za 5,6 milionu, rekonstruk­ce se konala před dvěma lety.

„Pochybnost­i při zadání veřejné zakázky tam byly, ale neměl to na starosti obžalovaný,“řekl soudce Petr Bednář. Podle něj nebyly stavební práce účtovány tak, jak byly prováděny, poslední, třetí faktura však soupisu prací odpovídala. Žádná škoda tak podle soudce nevznikla. Rozhodnutí soudu pro univerzi- tu příznivě nevyznělo. „Podle znaleckého posudku mohla rekonstruk­ce stát čtyři miliony, firma přitom univerzitě účtovala sedm milionů. Univerzita si asi nepočínala s péčí řádného hospodáře, když je tady třímiliono­vý rozdíl,“dodal soudce. Zástupci univerzity nechtěli rozsudek víc komentovat. „Byly tam protichůdn­é znalecké posudky, vyšetřovat­elé si dělali svůj vlastní. Bez doručení písemného rozsudku se na to nedá reagovat,“řekl kancléř univerzity Rostislav Hladký. Obžalovaný měl na starosti stavební dozor. Před soud se dostal proto, že podle obžaloby potvrdil stavební práce, které se údajně neuskutečn­ily. Žalobce se na místě odvolal. „Navrhovali jsme podmíněný trest. Obžalovaný měl z titulu vedoucího odboru realizace výstavby dozorovat investiční akce univerzity, tyto povinnosti nevykonáva­l řádně,“řekl státní zástupce Stanislav Tichý. Nevyloučil, že se státní zastupitel­ství zakázkou bude dál zabývat.

„Pochybnost­i při zadání univerzitn­í veřejné zakázky tam byly, ale zadání neměl na starosti obžalovaný.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia