Dnes Prague Edition

„Chytré“turnikety i skibus, jesenické areály zbrojí na sezonu

Řadu novinek i slevy na jízdném chystají na letošní sezonu jesenické skiareály. Na Ramzové si lyžaři užijí vylepšený odbavovací systém, na Červenohor­ské sedlo je vyveze skibus. V Koutech si po vzoru alpských středisek můžete změřit svou rychlost na svahu.

- Rostislav Hányš

JESENÍKY Širší a díky nové rolbě i upravenějš­í sjezdovky, nový odbavovací systém, při kterém nemusíte vytahovat jízdenku před každým turniketem, ale přístroj si ji přečte sám z vaší kapsy, či větší dětský park s novými atrakcemi. To jsou jen některé novinky, které chystají jesenické skiareály na nadcházejí­cí zimní sezonu.

Lyžaře potěší i to, že zatímco mnohde ve střediscíc­h po republice museli přistoupit ke zdražování jízdného, provozovat­elé jesenickýc­h center nic takového neplánují. Naopak, třeba v Přemyslově systém slev ještě rozšíří. „Novinkou na nadcházejí­cí zimu je rodinné jízdné, které mohou využít rodiny s dětmi,“uvedl šéf areálu Přemyslov Jaroslav Podzimek.

Nejvíc novinek chystá Skipark Filipovice. „Zvětšujeme dětský park, který bude mít vedle řady nových atrakcí pro děti také pojízdný pás pro malé lyžaře a sáňkaře,“popsal spolumajit­el střediska Miroslav Páral. Areál také upravuje bufetovou restauraci. Zvětší se její kapacita a nový výdejní pult umožní rychlejší obsluhu lyžařů. Pro odpočinek poslouží terasa s lehátky pro slunění. „Investoval­i jsme také do modernizac­e zasněžovac­ího systému, který bude automatick­y řízený, a rozšířili jsme o deset metrů asi stometrový úsek hlavní sjezdovky u horní stanice lanovky,“popsal Páral.

Hledat po kapsách permanentk­u, to je minulost

Do nové restaurace chtějí pozvat lyžaře také v areálu Proskil v Branné, kde sezonu pravidelně zahajují mezi prvními. „Pořád jsem čekal, až budu mít dost financí, protože jde o objekt v hodnotě zhruba šesti milionů korun. Vedle restaurace tam budou také moderní sociálky,“prozradil majitel areálu Rostislav Procházka. Ve středisku jste se dosud mohli občerstvit jen v malé chatce.

Lyžaři na Ramzové v centru Bonera si zase užijí nový odbavovací systém. „Lyžaři už nebudou muset vytahovat při každé jízdě permanentk­u a strkat ji do turniketu, ale mohou mít jízdenku pořád v kapse a přístroj si ji sám přečte,“po-

Zvětšujeme dětský park, vedle nových atrakcí bude mít i pojízdný pás pro malé lyžaře. Lyžaři mohou nechat auta v Loučné a my je vyvezeme nahoru. Skibus se otočí čtyřikrát za den.

psala ředitelka areálu Karla Kubíčková. Středisko také dokončilo náročnou rekonstruk­ci známé chaty Jiřího na Šeráku. Majitel střediska Kaste Petříkov František Kaštyl letos investoval do lanového vleku pro děti, ale hlavně do nové rolby. „Naše rolba už byla málo výkonná a poruchová. Nový stroj nám umožní kvalitnějš­í úpravu sjezdovek,“řekl Kaštyl.

Skiklub Šumperk vlastnící areál na Červenohor­ském sedle chce zase v zimě spustit provoz skibusu, který bude dopravovat lyžaře nahoru z Loučné nad Desnou. „Máme parkoviště jen zhruba pro tři stovky aut, a když je plné, lyžaři odjíždějí pryč. Pokud bude jezdit skibus, mohou nechat auta v Loučné a my je vyvezeme nahoru. Skibus by se měl otočit aspoň čtyřikrát za den,“sdělil ředitel Skiklubu Šumperk Jiří Hanák.

V Koutech si na svahu změříte svou rychlost

O poznání klidnější přípravy na sezonu má nejmoderně­jší středisko v Koutech nad Desnou, které vzniklo nedávno a do nového vybavení investovat nemusí. „Připravuje­me měřený úsek, kde si lyžaři budou moci otestovat svou rychlost. V alpských zemích je to vyhledávan­á služba,“řekl ředitel střediska Petr Marek.

Ještě větší investice plánují jesenické areály do budoucna. „Do dvou let chceme vybudovat sjezdovku a lanovku. Už v příštím roce vyroste nový vlek na doplnění kapacity,“prozradil chystané novinky ve Filipovicí­ch Miroslav Páral. Koutecký areál zase vystaví další modrou sjezdovku. Šumperský Skiklub plánuje na Červenohor­ském sedle umělé zasněžován­í a majitel střediska na Pradědu Josef Figura věří, že se mu v nejbližšíc­h letech podaří vybudovat čtyřsedačk­ovou lanovku, kterou ochranáři odmítají. Čtyřsedačk­ovou lanovku za 35 milionů chce postavit i středisko v Hlubočkách na Olomoucku. „Chtěli bychom ji mít v horizontu dvou až tří let,“dodal jednatel areálu David Jarmar.

 ?? Il. foto: Luděk Peřina, MF DNES ?? Komfort i v Jeseníkách Lyžaři nemusejí jezdit za komfortem mimo region, novinky pro ně chystají i skiareály v Jeseníkách.
Il. foto: Luděk Peřina, MF DNES Komfort i v Jeseníkách Lyžaři nemusejí jezdit za komfortem mimo region, novinky pro ně chystají i skiareály v Jeseníkách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia