Dnes Prague Edition

Chci dům na pláži v havajském stylu

Studenti čtou a píší noviny V projektu MF DNES se mladí lidé vyjadřují na aktuální témata

-

Jako dítě, co se narodilo a žije v panelákové­m domě, jsem si už zvykla. Ale proč zůstat u zvyklostí a nezkusit něco nového? V povaze jsem velký snílek a optimista. Mým velkým snem je mít úžasnou kariéru, která mě bude každým dnem bavit a bude i mým koníčkem, velký dům, aby se tam vlezla celá moje velká rodina.

Sen je to krásný, ale teď si ani neumím představit, kolikamíst­né by bylo číslo na složence za nájem a ostatní věci. Krásná představa je mít dům na pláži, nábytek z bambusu a design interiéru jako na Havaji. Krásné domy můžete vidět také v Anglii. Je to zachovalý styl – cihly a krásná předzahrád­ka. A co takhle dům na newyorském předměstí? Nádhera. V takových domech bych si uměla představit žít. Ale je tu otázka, jestli je z pohledu energie nákladnějš­í dům, nebo byt.

V této době se staví především nízkoenerg­etické domy, které si lidé čím dál tím více chválí. Ale pokud jste snílci jako já a máte raději domy s osobností a při prvním po- hledu na něj máte pocit, že už se v tom domě něco událo a chce se o to s někým podělit, potom budete muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Myslím, že tu není otázka financí, energií nebo zvyku, jde o to, k čemu se člověk odhodlá. Jestli se vrátí k přírodě, tak se přestěhuje na chaloupku s loukou a za okny bude mít les. Pokud je náročný a bude žít jen prací, bude bydlet v panelákové­m domě s nejnovější­m vybavením v největším městě. Ale pokud si půjde za svým snem, přizpůsobí si to tak, aby měl z každého něco, aby byl v souladu s přírodou a šťastný. Karolína Jaworková Střední škola designu a módy,

Prostějov

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia