Dnes Prague Edition

Česko chce více turistů z Číny

- Jan Brož

PRAHA Státní agentura CzechTouri­sm, která má za úkol lákat do Česka zahraniční turisty, zavírá neperspekt­ivní pobočky. Po Novém roce ukončí svou činnost zastoupení v Indii a ve Švýcarsku. CzechTouri­sm se chce naopak více zaměřit na cestovatel­e z Číny a USA.

„Končí se v Indii, měli jsme setkání s ministrem Jankovským, kde to jednoznačn­ě zaznělo,“uvedl Jan Hegert, nový ředitel zahraniční­ch zastoupení.

Důvodem jsou podle něj některá specifika indických cestovatel­ů. Indové jen zřídka cestují s cestovními kancelářem­i, což z nich dělá jen těžko zaměřiteln­ou klientelu a výdaje na marketing se tak míjejí účinkem. Při volbě cílové destinace navíc dávají přednost především bývalým britským koloniím. Obvykle také cestují s celými rodinami a na hotelových pokojích si často rádi sami vaří. Podle hoteliérů tak občas dochází ke konfliktům s hosty jiných národností.

Turisté ze Švýcarska sice podobná specifika nemají, podle Hegerta však nelze očekávat výrazný nárůst návštěvník­ů z helvetské republiky. Efektivněj­ší je tak peníze ušetřené zrušením kanceláří v Novém Dillí a Curychu vynaložit v Číně.

Vedle pobočky v Pekingu hodlá proto CzechTouri­sm v nejbližší době otevřít nové zastoupení v Šanghaji. „Statistiky ukazují, že Číňané jsou jedni z mála, kteří převyšují průměrné útraty ruských turistů. Blíží se ke čtyřem tisícům korun na den,“vysvětluje Hegert. Návštěvník z Číny je tak pro českou ekonomiku mnohem větším přínosem než turista například z Maďarska – budapešťsk­é zastoupení proto skončilo už v červnu letošního roku.

Červeno-modré logo CzechTouri­smu by se nově mělo objevit také v Los Angeles. „To má dva důvody, jedním je, že USA patří dlouhodobě k hlavním trhům, druhým důvodem je blízkost Hollywoodu,“dodal Hegert. Agentura chce využít skutečnost­i, že Česko je oblíbenou lokalitou pro řadu filmařů. V turistech tak chce vzbudit zájem, aby se jeli podívat do země, kde se film natáčel.

Podle mluvčí ministerst­va pro místní rozvoj Jany Jabůrkové se v současnost­i jedná i o možném navýšení 80milionov­ého rozpočtu pro zahraniční zastoupení. Celkově se však částka na propagaci Česka nezvýší.

„Většinu peněz, které byly určeny na marketingo­vou podporu domácího cestovního ruchu, chce ministerst­vo přesunout na zahraniční zastoupení,“uvedla Jabůrková.

Ke změnám v CzechTouri­smu dochází po kritice, že propagace země probíhá nejednotně, chaoticky a míjí se účinkem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia