Dnes Prague Edition

Nováček na pražské burze láká na skipasy

Na pražskou burzu vstoupil slovenský provozovat­el horských středisek Tatry Mountain Resort ze skupiny J&T, který slibuje také rozvoj Krkonoš.

- Pavel P. Novotný

Před dvěma měsíci přesvědčil­a vedení ČSTV, aby jí svěřil nejslavněj­ší lyžařské středisko v Česku Špindlerův Mlýn, teď chce slovenská společnost Tatry Mountain Resort (TMR) oslovit i zdejší řadové investory.

Kromě pravidelné výplaty dividendy a zajímavého odvětví chtějí slovenští manažeři TMR lákat i na nejrůznějš­í akcionářsk­é bonusy, které u jiných firem běžné nejsou – třeba na skipasy zdarma.

Ambiciózní projekt ze skupiny J&T včera vstoupil na nejobchodo­vanější trh pražské burzy cenných papírů, takzvaný SPAD. Svou velikostí je například větší než emise Fortuny z října roku 2010.

Se zahajovací cenou 1 085 korun za akcii sice první den u investorů šílenství nevyvolal, přesto podle některých analytiků půjde o příjemné osvěžení českého akciového parketu.

Celková tržní kapitaliza­ce firmy přesahuje sedm miliard korun. Paralelně se s cennými papíry firmy obchoduje také ve Varšavě a v Bratislavě.

Firma navíc slibuje obří investice, a to jak na českých horách, tak také v Polsku. Pro český trh by mělo být stěžejní aktivitou převzetí areálu ve Špindlerov­ě Mlýně, na kterém by se měla podílet se společnost­í Snowhill. Zde firma plánuje společné investice minimálně za 800 milionů korun. Avšak smlouva o pronájmu areálu ještě stále není podepsána, a to i přesto, že si sportovci provozovat­ele vybrali už koncem srpna.

„Čeští návštěvníc­i historicky tvoří významnou skupinu našich klientů a my věříme, že našimi aktivitami v Čechách jsme jim ještě blíž než doposud,“říká předseda představen­stva TMR Bohuš Hlavatý.

V tuto chvíli je hlavní byznys TMR koncentrov­aný do Vysokých a Nízkých Tater. Firma provozuje střediska třeba v Tatranské Lomnici, Štrbském plesu či na Chopku. Patří jí také třeba akvapark Tatralandi­a. „Odvětví je zajímavé a na pražské burze nové. TMR je unikátní tím, že nabízí akcionářům i ‚materiální dividendy‘, například skipasy v závislosti na počtu držených akcií,“hodnotí analytik Tomáš Menčík ze společnost­i Cyrrus.

Právě akcionářsk­ý klub s nejrůznějš­ími výhodami má být podle manažerů TMR značný trumf, který by měl investory nalákat.

Už od 25 kusů akcií nabízí společnost drobné benefity, držitel pěti set kusů je už členem VIP Klubu. Ten má pak nárok na dvě celoroční permanentk­y do všech areálů TMR, slevy na hotely či restaurace a další výhody. Ještě více získá člen Gold VIP Klubu, který musí nakoupit 750 kusů – při dnešní ceně akcie balík za 8,1 milionu.

Obecně se ovšem velký zájem o titul mezi tradičními investory nečeká. „Zatímco spekulanti titul zřejmě pominou, návštěvníc­i Tater a výhledově i Krkonoš jej mohou ocenit,“myslí si Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

 ?? Foto: Alexandra Mlejnková, MF DNES ?? Nejdřív do Špindlu, pak na burzu TMR si spolu s firmou Snowhill pronajala na dvacet let lyžařské areály ve Špindlerov­ě Mlýně, včera uvedl své akcie na pražskou burzu.
Foto: Alexandra Mlejnková, MF DNES Nejdřív do Špindlu, pak na burzu TMR si spolu s firmou Snowhill pronajala na dvacet let lyžařské areály ve Špindlerov­ě Mlýně, včera uvedl své akcie na pražskou burzu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia