Dnes Prague Edition

ČNB: Vznik bankovní unie Česko ohrozí

Guvernér ČNB Miroslav Singer varoval před přesunem bankovního dohledu z národní úrovně do rukou Evropské centrální banky

- PRAHA

(ČTK) Přesun dohledu nad finančním trhem z Česka na nadnárodní úroveň může ohrozit finanční stabilitu v Česku. Na včerejší konferenci České bankovní asociace to uvedl guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Centrální banka přesun pravomocí ohledně dozoru nad finančním trhem na celoevrops­ké instituce kritizuje dlouhodobě.

Bankéřům se nelíbí především případný přesun pravomocí při zachování stejné míry odpovědnos­ti za stabilitu finančního trhu. Tuzemský bankovní sektor je přitom nyní podle Singera velmi stabilní, má dostatek zdrojů i kapitálu a je odolný vůči šokům.

Kriticky se ke vzniku jednotného bankovního dozoru a případnému vzniku bankovní unie vyslovil na summitu EU v minulém týdnu i premiér Petr Nečas.

Podle něj vznik jednotného dozoru ohrožuje stabilitu finančního systému v ČR. Proto je podle něj země připravena případné návrhy vetovat, pokud nebude zaručena stabilita tuzemských finančních institucí.

Záruky pro ČR by podle Nečase měly být takové, aby mateřské společnost­i českých bank, z nichž naprostá většina je v rukou finanč- ních ústavů ze zemí eurozóny, nemohly v případě potíží stahovat peníze z českých dcer či si na jejich úkor vylepšovat svou bilanci. Takové pokusy se podle něj během finanční krize děly.

Prezident Václav Klaus označil celou myšlenku bankovní unie za umělé, nepřímé, nedobré řešení.

Jednotný dohled by se měl týkat zemí eurozóny, avšak mohly by se k němu připojit i další země, budou-li chtít. Jde o jeden z hlavních bodů rodící se bankovní unie. Těmi dalšími jsou společný garanční systém vkladů a fond na řešení problémů bank.

Na vznik bankovní unie vážou některé země rekapitali­zaci svých problemati­ckých bank z evropského záchrannéh­o fondu ESM. Nejvíce se to týká Španělska, které bude na vyčištění bankovních bilancí a nedobytnýc­h úvěrů potřebovat nejméně 60 miliard eur.

Centrální španělská vláda Mariana Rajoye však tyto peníze nemá, a pokud by přijala pomoc z ESM přímo, musela by spolu s penězi přijmout také balíček úsporných opatření pod taktovkou Evropské centrální banky a Mezinárodn­ího měnového fondu. Tomu se však Španělé (a další) snaží za každou cenu vyhnout.

 ?? Foto: Michal Šula, MF DNES ?? České banky jsou stabilní Miroslav Singer kritizuje, že by musel odevzdat pravomoci, ale povinnosti by mu zůstaly.
Foto: Michal Šula, MF DNES České banky jsou stabilní Miroslav Singer kritizuje, že by musel odevzdat pravomoci, ale povinnosti by mu zůstaly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia