Dnes Prague Edition

Státní dluhopisy bude možné i darovat

- PRAHA

(iDNES.cz) Ministerst­vo financí spustí třetí kolo prodeje státních spořicích dluhopisů. Lidé si je budou moci objednávat od 5. listopadu do konce měsíce. Vedle bank si je budou nově moci koupit i na poště. Cenný papír budou také nově moci darovat svým známým či si nechat vystavit pamětní list.

„Podzimní emise přináší řadu novinek. Lidé si budou moci objednávat dluhopisy na pobočkách České pošty a překvapit své blízké na Vánoce dárkovými certifikát­y,“uvedl ministr financí Miroslav Ka- lousek. Věří, že nová emise přinese státu z kapes občanů minimálně 10 miliard korun. „Vše nad deset miliard budeme považovat za úspěch,“dodal. Pokud by poptávka po dluhopisec­h přesáhla částku dvacet miliard, může ministerst­vo termín nabídky zkrátit.

Stát bude nabízet čtyři typy dluhopisů, které se osvědčily už při předchozíc­h dvou emisích.

Bude to krátkodobý (1,5letý) diskontova­ný spořicí dluhopis, pětiletý kuponový, pětiletý reinvestič­ní a sedmiletý protiinfla­ční dluhopis. Podmínky investic do těchto typů dluhopisů se podle ministerst­va nijak výrazně nemění.

Vedle čtyř již známých bondů bude úřad nabízet také nový typ dluhopisu, takzvaný prémiový dluhopis s tříletou splatností. Ten nabídne stejnou výši úročení každý rok a na konci třetího roku úrokovou prémii za držení do splatnosti. „Výnos bude připisován jednou ročně a jeho výše bude zpočátku odpovídat úrokům srovnateln­ým s úročením běžného účtu, ale ve třetím roce vyskočí úročení na sedm procent,“vysvětlil princip bonusu Kalousek.

Kdo si státní dluhopis koupil v předchozíc­h dvou emisích, musel se spokojit s tím, že k němu dostal jako doklad pouhý výpis z tiskárny. Kdo není s takovou formou spokojen, může si při této vánoční emisi pořídit hezčí. Za propracova­nější doklad však musí zaplatit.

Novinkou třetí emise je také to, že objednaný dluhopis půjde předat jako dar. Dárkový certifikát bude za úplatu vydávat Česká spořitelna a ČSOB.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia