Dnes Prague Edition

Americké akcie nejlepší od 1995

Přilévání peněz do ekonomiky přes centrální banky nahrává akciím. Americké indexy blízko historický­ch maxim, část trhu čeká pokles cen

- Jaroslav Mašek

Nejlepší investice letoška? Americké akcie. Poprvé od roku 1995 pokořily všechny ostatní velké alternativ­ní investice. Akciový index Standard & Poor's 500 (S&P 500), zobrazujíc­í výkon akcií pěti set největších amerických firem obchodovan­ých na newyorské burze, letos pokořil všechna ostatní velká aktiva. Včera to uvedla podle svých dat agentura Bloomberg.

Se ziskem 14 procent od počátku roku za sebou S&P 500 nechal americké státní i firemní dluhopisy, komodity, dolar i další velké akciové indexy v Evropě a v Asii.

Ceny akcií se zvyšovaly i přesto, že ekonomický růst v USA zpomaluje a zisky sledovanýc­h firem rostou nejpomalej­i od roku 2009, kdy se léčily z následků bankovní krize. Důvodem jsou proto podle ekonomů hlavně otevřené dlaně centrálníc­h bankéřů, kteří do ekono- mik tlačí další nové peníze. Jejich cílem je nastartova­t reálný ekonomický růst, spíše se jim ale daří podporovat právě ceny akcií či komodit. Optimismus na kapitálový trh přilil prezident Evropské centrální banky Mario Draghi 26. července, kdy natvrdo řekl, že jeho bankovní instituce udělá vše pro záchranu eura a snížení nákladů na půjčku pro Španělsko a Itálii.

Basu pak stvrdil šéf americké centrální banky Fed Ben Bernanke, když 13. září oznámil, že rozjede třetí kolo takzvaného kvantitati­vního uvolňování QE 3 – tedy poskytne bankám další likviditu. Přesné podmínky pro program dal zatím do konce letoška.

A tím dal do rukou také argumenty medvědím analytikům a obchodníků­m, podle nichž ceny akcií klesnou, jakmile zdroj levných peněz zmizí. „Raději bych viděl, aby ceny rostly díky skutečným výsledkům fi- rem než kvůli velké agresivitě centrálníc­h bank,“uvedl pro Bloomberg Jason Brady z investiční společnost­i Thornburg Investment Management, jež dozírá na portfolium o velikosti zhruba 83 miliard dolarů.

Oproti medvědům, kteří mají tendenci vidět budoucí poklesy na trhu, stojí optimisté – býci, kteří své vyhlídky opírají o pravděpodo­bnost prodloužen­í kvantitati­vního uvolňování ze strany americké centrální banky a o ceny akcií. V historické­m srovnání nejsou totiž při porovnání s výdělky firem příliš vysoko. To by společně s návratem drobných investorů na akciové trhy mohlo zaručit růst amerických akcií i v příštím roce.

Obzvlášť pokud by se podařilo alespoň částečně řešit evropskou dluhovou krizi a tím přinést optimismus do ekonomiky i na dalších trzích. Analytici oslovení Bloomberge­m čekají, že příští rok padne u S&P 500 historický rekord a index se dostane na 1 585 bodů.

„Nedá se vyloučit, že pokračujíc­í podpora Fed může být ještě silnější než doposud. To by mohlo zapříčinit, že ke konci roku může přijít na trhy nová podpora pro akcie,“myslí si Milan Vaníček, ekonom J&T Banky.

Naopak analytik Saxo Bank Peter Garnry je s výhledem spíše pesimistic­ký. „Prostor pro další posilování je omezený a domníváme se, že by brzy mohlo dojít ke korekci,“uvedl Garnry pro MF DNES. Podle něj by pak propadly ceny akcií nejen v USA, ale také v Evropě. Příležitos­t vidí v investicíc­h do menších firem s tržní kapitaliza­cí do dvou miliard dolarů, které mají jasný reálný byznys a jsou schopny ho přetavit v zisky. Právě nejasný obchodní model stojí například za letošním sešupem cen akcií sítě Facebook.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia