Dnes Prague Edition

Putin sílí, vykupuje ropné podíly BP a místní miliardáře Rosněfť

Státem ovládaná kupuje ropný podnik britské BP a trojice ruských miliardářů. Pod přímým vlivem ruského prezidenta bude téměř polovina těžby.

- MOSKVA Jiří Štický

Plyn střídá ropa, zapomeňte na Gazprom, teď je hlavním trumfem Kremlu Rosněfť.

Státem ovládaný ropný koncern Rosněfť včera překvapivě oznámil, že kupuje celý společný rusko-britský ropný podnik TNK-BP za 54,8 miliardy dolarů (přes tisíc miliard korun). Jde o třetí největší obchod v oboru v historii.

Koupí získá prezident Vladimir Putin pod svůj přímý vliv čtyřicet až padesát procent ruské produkce ropy. „Je to dobrý a velký obchod. Nejen pro ruský energetick­ý sektor, ale i pro ruskou ekonomiku,“uvedl prezident po schůzce s šéfem Rosněfti Igorem Sečinem, na které schválil parametry akvizice, uvedla agentura Interfax.

TNK-BP z jedné poloviny vlastní britské BP, z druhé trojice ruských oligarchů stojící za zkratkou AAR. První „A“představuj­e Alfa Group Michaila Maratoviče Fridmana, druhé patří Access Industries Leonida Valentinov­iče Blavatnika, „R“je Renova Group Viktora Felixoviče Vekselberg­a.

Vykoupení podílu ruských miliardářů, kteří zbohatli během rychlé a divoké privatizac­e v 90. letech minulého století, bylo překvapení­m včera oznámené transakce. Dosud se čekalo, že Rosněfť získá jen podíl britské společnost­i, která vede s trojicí oligarchů již několik let drsný boj o větší vliv v podniku. Současný šéf BP Bob Dudley musel v roce 2008, tehdy v pozici šéfa TNK- BP, prchnout přes noc z Moskvy kvůli sporům a sérii policejníc­h razií v centrále podniku.

„Tento obchod zapadá do strategie ruské vlády zvrátit privatizac­i těžby ropy a plynu z 90. let,“uvedl pro Bloomberg Andrej Golubov přednášejí­cí finance na Cass Business School v Londýně. „Tato akvizice staví Rosněfť na úroveň gigantů, jako je americký Exxon Mobil.“

Vzestup ropné Rosněfti zastiňuje význam Gazpromu, největšího těžaře plynu. Ten byl dosud vní- mán jako hlavní chapadlo prosazujíc­í ruské ekonomické zájmy. Gazprom je však nyní vystaven nebývalému ekonomické­mu tlaku kvůli klesajícím cenám na světovém trhu vlivem boomu těžby břidlicové­ho plynu ve Spojených státech. Řada států nyní hledá alternativ­y k dražšímu dovozu z Ruska.

Dalším důvodem rozkvětu je šéf Rosněfti Igor Sečin, Putinův blízký spolupraco­vník posledních dvacet let. Předsedou představen­stva je od roku 2006 a během této krátké doby dokázal koupit většinu majetku padlého Jukosu uvězněného oligarchy Michaila Chodorkovs­kého či získat souhlasy pro těžbu v Severním ledovém oceánu.

„Rosněfť je společnost na cestě stát se globálním lídrem,“uvedl včera v prohlášení šéf BP Dudley. Jeho společnost získá za svůj podíl v TNK-BP 17,1 miliardy dolarů v hotovosti a necelých třináct procent Rosněfti v akciích. Dalších 5,66 procenta v Rosněfti obratem koupí od ruské vlády a získá dvě místa v devítičlen­ném představen­stvu. Oligarchov­é se musí spokojit s 28 miliardami dolarů v hotovosti.

 ??  ?? Bob Dudley (57), šéf britské BP, v roce 2008 prchl z Moskvy.
Bob Dudley (57), šéf britské BP, v roce 2008 prchl z Moskvy.
 ??  ?? Len Blavatnik (55), osobní majetek třináct miliard dolarů.
Len Blavatnik (55), osobní majetek třináct miliard dolarů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia