Dnes Prague Edition

Prezervati­vy a dudlíky zmátly ropovod Družba

- MOSKVA

(ČTK) Prezervati­vy a dudlíky vhozené do ropovodu Družba vyřadily ve východní Evropě z provozu přístroje měřící průtok ruské ropy. Napsal to včera hospodářsk­ý list Vedomosti. Podle běloruskéh­o operátora Družby jde ovšem o naprostý nesmysl.

„Měřicí místa ropy na slovenském a českém úseku Družby přestala fungovat,“napsal deník. Podle nejmenovan­ého pracovníka jedné společnost­i, působícího jako operátor ropovodu, přístroje najednou ukazovaly mnohem větší průtok ropy, než by bylo vůbec možné.

Kvůli objasnění situace padlo rozhodnutí odstavit měřicí přístroje a spustit záložní systémy. Při kontrole základního systému, která se konala 7. a 8. října, našli technici prezervati­vy a dětské dudlíky.

Mluvčí maďarského operátora, společnost­i MOL, listu potvrdil poškození měřicích přístrojů, ujistil však, že k výpadku dodávek nedošlo, stačila drobná oprava. Příčinu poruchy však neprozradi­l. Slovenský Transpetro­l a ukrajinský Ukrtransna­ft na otázky neodpovědě­ly a náměstek ředitele české společnost­i Mero ujistil, že český úsek ropovodu pracuje normálně.

Ruská společnost Transněfť potvrdila vyřazení měřicích míst v Srbsku a Maďarsku. Podle jejího mluvčího Igora Ďomina lze jen předpoklád­at, že potíže vznikly buď na Ukrajině, nebo v Bělorusku. Prezervati­vy a dudlíky nejspíše byly vhozeny spolu s přísadami, které mají usnadňovat přepravu ropy. Asi nešlo o náhodu, ale o součást pokusu o krádež ropy. Každopádně porucha přístrojů „znemožnila zjistit, kolik ropy proteklo“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia