Dnes Prague Edition

Je to náročné povolání, ale dobře zaplacené

- (drb)

Pokud by vás práce řídícího letového provozu lákala, můžete se přihlásit do výběrového řízení. To se skládá z několika kol, prvním je angličtina. Měli byste ji ovládat opravdu výborně, jinak pohoříte a konkurz pro vás skončí.

„Předpoklad­em je dokončené středoškol­ské vzdělání, hlásit se mohou absolventi středních i vysokých škol. Důležitá je výborná znalost angličtiny, právě na jazykové zkoušce hodně lidí neuspěje. Je to první síto,“říká mluvčí řízení letového provozu v Jenči Richard Klíma. Posuzuje se také zdravotní stav, problémem je barvoslepo­st nebo horší sluch. „Následují zátěžové psychotest­y, kdy adept musí ve vymezeném čase vyřešit zadaný problém a ihned přejít na další,“popisuje Richard Klíma.

Jestliže konkurzem projdete, nastoupíte na minimálně dvouletý výcvik. „I tady se může ukázat, že uchazeč nemá pro práci schopnosti, pak se s ním musíme rozloučit. Výcvik hradí firma, žák má po tu dobu pracovní smlouvu a dostává mzdu, která ho zajistí a umožňuje mu pravidelno­u docházku do školy,“doplňuje Klíma.

Po úspěšném ukončení výcviku a získání celoevrops­ky uznatelné licence se mzda zvyšuje, a to podle odsloužený­ch let a také podle dalších kvalifikac­í, které řídící v průběhu své kariéry získá. „Neznamená to však, že by se po škole už nemusel nic učit. Další výcvik a zkoušky musí absolvovat i při změnách technologi­í nebo při zavádění nových provozních postupů. I po delší dovolené nebo nemoci mají řídící možnost absolvovat cvičení na simulátoru, pak teprve jdou do ostrého provozu. Nesmějí udělat chybu, tato práce je psychicky náročná s nejvyšší mírou odpovědnos­ti. I proto jsou v této profesi vysoké mzdy, o čemž se často mluví, ale ohodnocení odpovídá stejným pozicím v rámci Evropy,“dodává mluvčí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia