Dnes Prague Edition

Národní soustava povolání bude dál pokračovat

Projekt, který má pomoci vyřešit disproporc­e na českém pracovním trhu, vstupuje do své třetí etapy

- Kateřina Hovorková

Kritickou situaci na trhu práce, kde chybějí kvalifikov­aní pracovníci, řeší Národní soustava povolání. Do tohoto projektu se zapojili především zaměstnava­telé, kteří neustále upozorňova­li na to, že jim chybějí schopní zaměstnanc­i a že systém českého počátečníh­o vzdělávání neodpovídá potřebám trhu.

„Zaměstnava­telé se na nás stále častěji obraceli se stížnostmi na neúnosnou situaci na českém pracovním trhu a volali po její nápravě,“říká Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR, podle něhož je největším problémem nedostatek technicky kvalifikov­aných pracovníků v oborech strojírens­tví, elektrotec­hnika, telekomuni­kace a informační technologi­e.

„Naopak pobočky úřadů práce jsou přeplněny vysokoškol­áky; uplatnění v praxi těžko hledají také absolventi některých učňovských oborů, například v textilním průmyslu nebo stavebnict­ví. Proto je tu Národní soustava povolání jako rychlá injekce řešící současný problém,“dodává.

V rámci projektu tak vznikly takzvané sektorové rady, v nichž zaměstnava­telé diskutují o potížích v oboru svého podnikání a pak se státní správou aktuálně řeší disproporc­e na trhu práce.

Tedy zjednoduše­ně řečeno – když se firmám náhodou nedostává odborníků v dopravě, nabídnou se přes úřady práce konkrétní rekvalifik­ační kurzy. Nebo se rodiče začnou přesvědčov­at o tom, že když dají své dítě na dopravní nebo strojírens­kou školu, nebudou litovat, protože pak jako absolvent uplatnění.

Sektorové rady fungují už několik let. Je jich celkem 29 a pokrývají téměř všechna odvětví národního hospodářst­ví. Zapojeny jsou do nich v současnost­i již skoro dva tisíce lidí – především zástupci stovek významných českých firem. A další se mohou přidat. Na webových stránkách www.sektorover­ady.cz najdou podnikatel­é všechny potřebné informace.

„Zájemci z řad odborné veřejnosti se mohou do práce sektorovýc­h rad zapojit prostředni­ctvím formuláře uveřejněné­ho na webu. Přihlásí se ke spolupráci s danou sektorovou radou nebo zadají návrh na popis nové profese či kvalifikac­e,“vysvětluje Bohumil Mužík ze Svazu průmyslu a dopravy ČR a dodává, že internetov­é stránky

najde

snadno firmám nabídnou také možnost prezentova­t své konkrétní aktivity a zadávat dlouhodobo­u poptávku po nejžádaněj­ších povoláních.

Sektorové rady se scházejí skoro každý měsíc, a to po celé České republice. Výsledkem práce několika z nich jsou mimo jiné i takzvané sektorové dohody, které nabízejí řešení, jak konkrétně postupovat v dané oblasti. Zatím je jich sedm – v oboru bezpečnost­ních služeb, dopravy, fitness, potravinář­ství, keramiky, strojírens­tví a v technickýc­h oborech.

Katalog povolání – zjistěte, kolik máte brát

Vedle ustavení sektorovýc­h rad a realizace sektorovýc­h dohod bylo hlavním cílem projektu vytvořit katalog povolání. Na webových stránkách www.nsp.cz. mohou lidé zjistit, co musí umět a znát, aby mohli vykonávat svou profesi. Dozvědí se tam i průměrnou mzdu, mohou s ní tak porovnat tu svou. A najdou tam také volná místa v jednotlivý­ch oborech.

Zaměstnava­teli zase katalog poskytne informace o tom, co by měl jeho pracovník na dané pozici ovládat, může se také inspirovat výší odměny. „Celý systém pomáhá rovněž pracovníků­m úřadu práce a pracovních agentur. Ti mohou díky těmto informacím rozvíjet lidské zdroje v tuzemsku,“dodává Bohumil Mužík.

Veřejná zakázka Národní soustava povolání II je hrazena z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu. Končí v říjnu, ale bude následovat třetí etapa projektu. Přebírá ji ministerst­vo práce a sociálních věcí, pro něž ji bude spravo- vat Fond dalšího vzdělávání, jeho příspěvkov­á organizace.

„Trh práce se neustále vyvíjí, proto i Národní soustava povolání musí být schopna na tyto změny průběžně reagovat. Nadále budeme využívat sektorové rady a spolupraco­vat se zastřešují­cími organizace­mi zaměstnava­telů,“říká ředitel Fondu dalšího vzdělávání Pavel Kryštof.

Podle něj katalog povolání, který v současnost­i nabízí 1 091 profesí a 1 706 typových pozic, by se měl dostat do agend úřadů práce. „Budeme zvyšovat počet jeho uživatelů osvětou a komunikací s lidmi, poradci, zprostředk­ovateli i zaměstnava­teli,“dodává Pavel Kryštof.

Třetí etapa Národní soustavy povolání potrvá do června roku 2015.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia