Dnes Prague Edition

Nový katalog povolání byl nutný

Potřebují ho zaměstnava­telé, hodí se i pracovníků­m – katalog povolání říká, co je nezbytné umět k výkonu určité profese a jaká je za to mzda.

- Kateřina Hovorková

Nový internetov­ý katalog, který vznikl v rámci projektu Národní soustava povolání, nabízí seznam profesí, které se aktuálně objevují na českém trhu práce. Podle personalis­ty a předsedy sektorové rady pro management a administra­tivu Víta Šuberta katalog plně odpovídá praxi a potřebám všech na trhu. „Vytvářejí ho totiž lidé z praxe, a ne úředníci ministerst­ev od stolu,“říká Vít Šubert.

Jste personální­m ředitelem firmy Avia, máte jistě práce nad hlavu, proč jste se zapojil do projektu Národní soustava povolání a vstoupil do sektorové rady?

Jako personalis­ta jsem měl potřebu vytvořit nový katalog povolání, který by odpovídal současnost­i a nebyl zastaralý již v okamžiku, kdy je vydán. Jsem v radě už několik let a s podobou katalogu jsem zatím spokojen.

V čem je prospěšný?

Lidé zde mohou pomocí vyhledávač­e najít to povolání, které je zajímá. Přečtou si, co je nutné umět k výkonu takového zaměstnání, najdou příklady prací, mzdy, ale i volná místa, tipy, kde je možno získat vzdělání nutné pro tuto profesi. Zaměstnava­telům může pomoci třeba při tvorbě jejich interních katalogů prací. My jsme v Avii podle něj postupoval­i.

Vaše sektorová rada udělala revizi v povoláních – jaká jste vyřadili, jaká naopak přidali?

Přesné číslo, kolik povolání jsme vyřadili, si nepamatuji, ale do současné doby jsme v naší sektorové radě popsali 59 profesí, a to od ředitelů až třeba po pracovníka podatelny. Mnohdy také nešlo o vyřazení nějakého povolání, ale o jeho přejmenová­ní na název, který se v praxi používá, případně o jeho zmodernizo­vaný popis. Co se týká nových profesí, tak byl popsán například manažer projektu nebo administrá­tor projektu. Dalších 18 pozic máme ještě připraveno pro zpracování.

Podle čeho jednotlivá povolání, kvalifikac­e popisujete?

Na to je zpracována metodika, kterou se řídíme. Říká nám, co všechno máme popsat a jakým způsobem. Je to nutné, protože veškerá

Je plno lidí, kteří vystudují nějakou školu, ale hned po závěrečné zkoušce jdou dělat něco jiného. V době, kdy se rozhodují o svém budoucím povolání, o něm nemají dostatek informací a pak je překvapí realita.

povolání by měla být zpracována jednotným způsobem. Samotný popis ale tvoří odborníci z praxe v takzvaných pracovních skupinách, a to je na tom to nejdůležit­ější – že to vytvářejí lidé z firem, a ne úředníci ministerst­ev.

Staráte se o oblast management­u a administra­tivy – jaké problémy ji trápí a jak je lze řešit?

Největší problém je asi v profesní struktuře lidí zaměstnaný­ch v této oblasti. Jde napříč počátečním vzdělávání­m. Je plno lidí, kteří vy- studují nějakou školu, ale hned po závěrečné zkoušce jdou dělat něco úplně jiného. To může mít několik příčin, jako třeba to, že v době, kdy se rozhodují o svém budoucím povolání, o něm nemají dostatek informací a pak je překvapí realita. I tento problém by ovšem mohla zčásti řešit Národní soustava povolání.

Jak chcete zařídit to, aby ze škol vycházeli absolventi s kvalifikac­emi, které trh práce vyžaduje?

Velmi záleží na dané škole. Některé vychovávaj­í absolventy podle požadavků trhu práce, ale jiné si stále drží obory, jejichž absolventi jsou v současnost­i nezaměstna­telní. A právě Národní soustava povolání, ve které jsou zapojeni především zaměstnava­telé, by měla odrážet skutečné potřeby trhu práce a popisovat žádané obory. Školy by pak při tvorbě svých studijních oborů k této soustavě přihlížely. A také si myslím, že školy by měly dostávat finanční prostředky podle toho, kolik jejich absolventů nalezne práci a kolik jich zůstane nezaměstna­ných.

Jak jste vůbec spokojeni s připraveno­stí absolventů škol, kteří míří do oblasti management­u?

Situace se začíná zlepšovat hlavně v tom, že zatímco dříve přicházeli absolventi bez jakékoliv praxe, v současné době již plno studentů pracuje během studia na různých brigádách. Tím získávají hlavně představu o tom, co to znamená pracovat. Na druhou stranu se ale stále setkáváme s mladými lidmi, kteří mají přehnané požadavky na mzdu a často jsou přesvědčen­i o tom, že do roka z nich budou minimálně manažeři. V mnoha případech by proto trochu skromnosti neškodilo. Velkým nedostatke­m je také špatná znalost angličtiny. A bez té to už vůbec nejde.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia