Dnes Prague Edition

Přivezu celý štáb, slíbila autorka Sběratelů kostí

-

PRAHA (ob) Slavná americká spisovatel­ka kriminální­ch příběhů Kathy Reichsová přijela do Česka. Propaguje zde nejen své knihy, ale setkává se také s fanoušky seriálu Sběratelé kostí. Ten vznikl právě na základě jejích knih a spisovatel­ka je zároveň jeho producentk­ou. Ve Spojených státech právě běží osmá série.

Zítra se bude Reichsová podepisova­t v Paláci knih Luxor na pražském Václavském náměstí, včera si našla čas na on-line rozhovor se čtenáři iDNES.cz. Na poznámku, zda by hrdiny ze Sběratelů kostí – Temperance Brennanovo­u a agenta FBI Bootha – nezavedla do Pra- hy, okamžitě reagovala: „Skvělý nápad. Přivezeme celý štáb.“

DNA za dvacet minut? Nesmysl

„Všechny technologi­e jako 3D hologramy existují. Ale pokud mám odpovědět na otázku, zda jsem je sama viděla ve skutečnost­i, musím říct ne. Institut, který je v seriálu, je opravdu špičkové pracoviště, takže takové vybavení jistě může mít. Ani v našem seriálu nedostanet­e výsledky DNA za dvacet minut. Ale přispíváme k tomu mýtu, že v každém případu se najde ten správný vlas, který povede k odhalení, to se však ve skutečném životě rozhodně nestává,“odpovídala na dotaz z chatu, zda je seriál postaven na reálných základech.

Reichsová totiž nezná prostředí, o kterém píše, pouze teoreticky. Sama vykonává na „nejvyšší úrovni“povolání soudní antropolož­ky v Severní Karolíně a kanadském Quebeku. Je také univerzitn­í profesorko­u tohoto oboru.

„Píšu celý den“

„Loni na podzim jsem byla s pěti dalšími spisovatel­i za vojáky v Afghánistá­nu. Měla jsem velkou radost, když jsem se dozvěděla, že jedna z věcí, která je spojuje s domovem, je právě seriál Sběratelé kostí. Bylo to jedno z mála témat, která mohli sdílet s rodinami, když si na dálku volali,“prozradila.

Zároveň se přiznala, že stíhat psaní knih, seriálu i jeho produkci a práci v laboratoři vyžaduje jediné: disciplínu a organizaci. „Když nejsem v laboratoři, píšu celý den. A už také nepracuji na tolika případech, vybírám si jen ty, které mě zajímají,“dodala.

V češtině jí právě vycházejí dva svazky. Do jedné knihy spojené tři příběhy Osudová cesta, Vážná tajemství a Divoké kosti. A pak Poklad, titul určený pro mládež, který je součástí série, již píše se synem Brendanem. První kniha této řady vyšla loni pod názvem Virus.

 ?? Foto: Radek Cihla, MF DNES ?? Spisovatel­ka Kathy Reichsová
Foto: Radek Cihla, MF DNES Spisovatel­ka Kathy Reichsová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia