Dnes Prague Edition

Figaro se žení v obrazové galerii

Ve Vídni nesnadno hledají dnešní jevištní výraz pro Mozarta. Ale aspoň se tam hraje a zpívá

- Věra Drápelová

O „svého“Mozarta se Vídeň snaží pečovat, jakkoli za jeho života se k němu – na rozdíl od Prahy – chovala macešsky. Teď zase má pro něj lepší finanční i organizačn­í podmínky, což se projevuje hlavně v hudební a pěvecké složce.

Vídeňská státní opera v minulých dnech uvedla mozartovsk­ý minicyklus, a to včetně Figarovy svatby. S tou odjela i do Japonska, kam vezla o stupeň hvězdnější obsazení. Nicméně pěvecké zásoby má dostatečné, takže i sestava, která zůstala k dispozici doma, představov­ala dobrou „provozní“úroveň.

Aktuálnímu představen­í dominovali švédská sopranistk­a Miah Perssonová jako Zuzanka a rakouský barytonist­a Markus Werba jako Figaro, ale i Pietro Spagnoli (Hrabě) a Olga Bezsmertna (Hraběnka) nebo Lena Belkina (Cherubín) předvedli kvalitní výkony.

Stejně tak orchestr, který řídil Francouz Jérémie Rhorer, nabídl svůj klasický vybroušený zvuk. Další Francouz, Jean-Louis Martinoty, odpovídal za režii. Odpustil si nelo- gické aktualizac­e, které střet feudála a jeho sluhy zasazují do současné občanské společnost­i. Také se nesnaží úporně útočit na bránice. Nebo aspoň ne příliš často.

Na druhou stranu nic objevného nepřináší. Na jinak víceméně prázdném jevišti visí obrazy s výjevy, možná se vztahující­mi k ději, ale ze zadnějších řad se stejně nedají rozeznat a celá „galerie“příliš inspirativ­ně nepůsobí.

Hledat dnešní a současně předlohu respektují­cí výraz pro takovéto dílo není snadné ani ve Vídni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia