Dnes Prague Edition

Z bytu v centru se dá zjistit počasí, stačí sledovat chodce

-

Mezi svými přáteli jsem považován za podivína. Kromě mých jiných zvláštních zálib také proto, že se rád procházím po Praze. Po Praze staré, tudíž po Praze krásné. Staré a Nové Město, Vinohrady, Žižkov, ale i další přenádhern­é čtvrti, které budou navždy v mém srdci. Do staré Prahy jsem se totiž narodil. Dalo by se říci, že koluje mou krví. A to i přesto, že nyní žiji na jejím předměstí.

Předešlé vyznání Praze považuji za důvod, proč v ní chci zase bydlet. Vrátit se tam, kde se cítím dobře. Z okraje do centra. Z větve do kmenu.

Ve starých čtvrtích se dá bydlet většinou jen v bytech. Byty v domech, ve kterých dříve bydleli dělníci, městská honorace, ale i obyčejní řemeslníci. Místo, kde je minulost současnost­í, kde si můžete sednout na pavlač a kde znáte své sousedy. Ne anonymní sídlištní dům či jeden z domů na periferii, byť se zahrádkou.

Nevzdám se cinkání tramvají

Také ekologično­st a úspornost bytů v centru může být realitou. Vytápět celý dům, na nějž ještě vane vichr z okolních polí, asi nebude levnou a ekologicko­u záležitost­í. Zato byt, který je povětšinou chráněn před počasím a zimou okolními byty, nad domem vítězí.

I cestování do školy, do práce, za odpočinkem či za čímkoliv jiným nelze opominout. Při cestě z domu na předměstí musíte buď využít automobil, nebo jet za zvýšenou cenu MHD, jež navíc jezdí v delších časových intervalec­h, a logicky trvá delší dobu se do centra dostat.

Z bytu v centru města se dostanete na důležitá místa rychleji, pohodlněji (odpadne cestování příměstský­mi autobusy), levněji (potřebujet­e míň peněz na jízdné) a ekologičtě­ji (využijete méně do- pravních prostředků, můžete jít pěšky nebo jet na kole).

Samozřejmě, ze svého života v centru a na předměstí mohu lépe porovnávat. Rovněž nejsem kvůli svému vztahu k Praze objektivní. Avšak některé negativní skutečnost­i také musím zmínit. Turisté vám mohou způsobit nepříjemné chvilky s odpadky a zbytky jídel na chodnících, taktéž je v centru větší kriminalit­a, za některé věci si možná i připlatíte, ale chtěl by někdo vyměnit centrum za život v domě? Vzdát se každodenní­ho cinkání tramvají, kosmopolit­ních ulic, krásné architektu­ry, Letné, Stromovky, pražské dlažební mozaiky, kaváren, restaurací, Stínadel, Dlouhé ulice, typického zápachu žižkovskýc­h a holešovick­ých chodníků? Já tedy ne!

A ještě jedna věc, jež přebije život v domě. Když jsem byl ještě malý kluk, maminka mi vždy při cestě z bytu na Dlouhé ulici říkávala: „Ondro, podívej se z okna, jestli lidé mají deštníky nebo bundy, ať víme, jestli neprší.“I toto při pohledu z domu na periferii nezjistíte, po poli totiž lidé s deštníky nechodí. Ondřej Hanko Gymnázium Jaroslava Seiferta,

Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia