Dnes Prague Edition

V éře trenéra Brücknera,

Nedokázala to nedokázala to se střelcem Drulákem ani s talenty Heinzem, Rozehnalem či Ujfalušim. Teď se Sigma Olomouc může ligového titulu dočkat. Pochybujet­e snad? 1919

- OLOMOUC Jan Palička, Jan Dočkal

Kdo se ráno courá kolem Androva stadionu, musel si všimnout, že se od léta cosi změnilo. Parkoviště vedle hlavní tribuny se ve všedních dnech plní mnohem dřív. Olomoučtí fotbalisté totiž spěchají na společnou snídani. Najedí se, přečtou noviny, popovídají si, zasmějou se drbům.

V 8.45 se začíná. Na stole leží rohlíky, sýry, šunka a u kabin voní čerstvě uvařená káva. To všechno připravují dva hráči, na které zrovna připadá ranní služba. „První snídani jsme zařizovali já a můj asistent Radim Kučera. Chtěli jsme jít příkladem, aby kluci poznali, jak se utužuje parta,“líčí trenér Roman Pivarník.

Výsledky a zaujetí potvrzují, že parta je v Olomouci zjevně výborná. Sigma neprohrála 10 zápasů za sebou a po 11. kole se usadila na špičce. Od prvního Jablonce ji dělí jen horší skóre. Jestli hledáte klub, který by mohl na konci sezony šokovat titulem, pak jste na správném místě.

Na trávníku to po společné snídani vře. Kouč vyžaduje, aby i tréninkové duely měly emoce. Kdo prohraje, musí se za trest složit třeba na kilo šunky, na které si pak všichni společně pochutnají. „Nejde ani o ten nákup, spíš potřebujem­e dostat emoce i do ostrých zápasů,“říká 45letý Pivarník, který podobný přístup zažil při hráčské štaci v Rapidu Vídeň.

Pivarník je v lize nováčkem, ale nepodceňuj­te ho. Skrývá se za ním synovec mistra Evropy z Bělehradu a osobitý trenér, jenž se v sestavě obejde bez defenzivní­ho záložníka, zato často volí taktiku na čtyři útočníky. Do práce jezdí na harleyi, vyzkoušel si rallye a skáče padákem.

Sigmu považuje za srdeční záležitost, protože tu hrál a ve městě žije. „Uvědomte si, že Sigma je stále provinční klub,“reaguje při otázkách na titul. Ale kdy by se Olomoučtí měli o titul poprat, když ne teď? Ani za éry trenérské legendy Brücknera nebyla tak příhodná doba. Lize chybí suverén, z favoritů ztrácejí všichni a na trůn by mohl usednout tým, který ještě nikdy nevyhrál.

Sigma získala z posledních 18 možných bodů hned 16, proto už nemůže zůstat ve stínu. Kostra týmu je spolu už čtyři roky, většinu sestavy tvoří odchovanci, kteří se znají od žáčků a mají zažité stejné herní návyky. Mezi nejtalento­vanější patří záložníci Pospíšil s Hořavou, což je jakýsi „PH faktor“olomoucké hry. Oba brání i útočí. Nadhled dodává zkušený Ordoš, styčný důstojník pod hrotem, který nepanikaří a dal už 9 gólů. Přestože trenér sází spíš na útočnou hru, Sigma se pyšní nejlepší obranou (dostala jen 8 gólů) – na tom má velký podíl oddaný kapitán Škerle, jeden z nejlepších stoperů v lize.

Když Olomouc v květnu vyhrála národní pohár, byla to vůbec první trofej do klubové vitríny. Ale kvůli korupční aféře z května 2009 nemohla hrát evropské poháry.

Dočká se příští rok jako mistr ligy?

 ?? Foto: Dalibor Glück, MF DNES ?? Střelec Michal Ordoš je zatím nejviditel­nější postavou olomouckéh­o mužstva, často zakončuje práci celého týmu. V lize nastřílel na podzim už devět gólů.
Foto: Dalibor Glück, MF DNES Střelec Michal Ordoš je zatím nejviditel­nější postavou olomouckéh­o mužstva, často zakončuje práci celého týmu. V lize nastřílel na podzim už devět gólů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia