Dnes Prague Edition

Rozhodčí Býma je kvůli hazardu a pančovaném­u alkoholu ve vazbě

- VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ

(raš, fis) Nelegální hazard, pančovaný alkohol, policejní zásah jako z akčního filmu, vazba a až šestileté vězení.

V nedávném případu, o kterém zatím policie příliš nechce mluvit, přitom hraje hlavní roli nedávný profesioná­lní fotbalový rozhodčí.

Pavel Býma je majitelem Penzionu a restaurace Na Košíkárně ve Valašském Meziříčí, kde několik let pořádal nelegální karetní turnaje. Sám se také pokeru na vysoké úrovni věnoval, a to ještě v době, kdy řídil zápasy v nejvyšších fotbalovýc­h soutěžích.

Nyní se sudí z Hodslavic na Novojičíns­ku k píšťalce zřejmě nějaký čas nedostane. Policisté si pro Býmu přišli do pokerového salonku restaurace právě v době jednoho z nelegálníc­h turnajů.

„Muž z Novojičíns­ka ve svém podniku provozoval neoprávněn­ě, v rozporu se zákonem o loteriích a jiných podobných hrách, pravidel- né turnaje v karetních hrách,“uvedla mluvčí vsetínské policie Lenka Javorková. Za nelegální hazard mu hrozí až šest let vězení, zároveň kriminalis­té našli v podniku nekolkovan­ý alkohol v demižonech a lahvích, za což zákon ukládá až tříleté vězení. Okresní soud ve Vsetíně jej následně poslal do vazební věznice.

Pro šéfku komise rozhodčích Fotbalové asociace Dagmar Damkovou není Býmovo zatčení problém, Býmu totiž z listiny profesioná­lních sudích komise před sezonou vyškrtla.

„Pokud má Pavel Býma osobní problémy, nevím o nich, takže je nemůžu komentovat. Z listiny rozhodčích byl vyřazen z čistě výkonnostn­ích důvodů. Rozhodnutí komise bylo jednohlasn­é,“řekl člen komise Milan Ondo.

Fakt, že člověk s tak vážnými po- tížemi se zákonem v minulosti řídil špičkové zápasy, podle Onda špatné světlo na fungování českého fotbalu nevrhá.

„Je to nelogická, účelová kalkulace. Nevidím v Býmově případu souvislost s fotbalem,“reagoval.

Býma však má na svém kontě řadu problemati­ckých zápasů. Před čtyřmi lety uškodil vršovickým Bohemians, když v zápase s Čáslaví nastavil devět minut, dokud Čáslav nevyrovnal­a.

V dalším roce Býma zase pomohl Hlučínu v pohárovém zápase proti Zábřehu, za což dostal pětizápaso­vý trest, a MF DNES upozorňova­la na jeho společnou dovolenou na Kanárských ostrovech se šéfem hlučínskéh­o klubu Lubomírem Pučkem.

V minulé sezoně dostal trest, když ve prospěch druholigov­ého béčka Sparty neodpískal penaltu v zápase se střížkovsk­ými Bohemians.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia