Dnes Prague Edition

Návrat šampionů. Titul slavila i Venus

- LUCEMBURK

(on) Byly časy, kdy tito tři tenisté vyhrávali turnaje celkem běžně. Venus Williamsov­á i Caroline Wozniacká kdysi vládly světovému žebříčku, Juan Martín Del Potro zase útočil na elitu mužů.

Když však triumfoval­i o víkendu, vzbudilo to spíš údiv. Všechny tři totiž v uplynulé době trápila zranění či pokles formy.

Největší „comeback“zaznamenal­a Venus Williamsov­á. V roce 2002 strávila 11 týdnů na pozici světové jedničky, v posledních dvou letech ji však ničily zdravotní trable. Půl roku nehrála kvůli poruše imunitního systému a jen pozvolna se vracela zpět do formy.

O to sladší pro ni bylo, když získala trofej na podniku v Lucembur- ku. „Je to úžasný způsob, jak ukončit rok. Už se moc těším na další,“vykládala 32letá tenistka, která se vyhoupla na 24. místo žebříčku. Venus získala už 44. trofej v kariéře, avšak první od února 2010, kdy vyhrála v Acapulku. Z aktivních hráček je lepší jen její mladší sestra Serena, která má o jeden titul více. „Po tolika problémech je výhra velkou odměnou,“jásala a emotivně vykládala: „Zbožňuju, co dělám, a jsem hrdá na to, že tolik lidí věří v ženský tenis.“

Spousta fanoušků i expertů už však přestávala věřit ve schopnosti Caroline Wozniacké, tenistky, kte- rá ještě na začátku roku byla světovou jedničkou, během něj se však propadla až do druhé desítky.

Teď svým kritikům vrací úder: po zářijovém triumfu v Soulu ovládla o víkendu turnaj v Moskvě, když ve finále zdolala světovou devítku Samanthu Stosurovou.

Dlouho to přitom vypadalo, že letos na žádný titul nedosáhne. Že ji nová generace agresivníc­h tenistek typu Azarenkové či Kvitové předběhla. Závěr roku však Wozniacké vychází slušně. Po triumfu na Kremlin Cupu dostala otázku, zda se vrací její forma z doby, kdy byla světovou jedničkou. Odpověď? Spí- še opatrná: „Určitě jsem tady hrála skvělý tenis,“usmála se 22letá hráčka.

Důležitý triumf vybojoval i Del Potro. Ve Vídni hrál první turnaj po měsíční pauze, zaviněné zraněním zápěstí. V prvním zápase sice vydřel výhru až ve třech tie-breacích, pak už na cestě za titulem neztratil ani set (byť potkal spíše slabší soupeře). Výhra ho přiblížila účasti na Turnaji mistrů. „Jako nasazená jednička jsem byl pod velkým tlakem. Ale nakonec to byl fantastick­ý týden,“řekl.

A spolu s Williamsov­ou a Wozniackou oživil časy nedávných šampionů...

 ??  ?? Caroline Wozniacká
Caroline Wozniacká
 ??  ?? Venus Williamsov­á
Venus Williamsov­á
 ??  ?? Juan Martín Del Potro
Juan Martín Del Potro

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia