Dnes Prague Edition

Liga mistrů počítá jubilejní 20. ročník.

- Filip Saiver

Tony Britten zkomponova­l hudbu například k filmu Robocop, jeho nejslavněj­ší dílo však už 20 let provází jinou akční podívanou.

Kam se hrabe Robocop, tohle je mnohem větší trhák! Britten je autorem znělky fotbalové Ligy mistrů.

„Ta hudba vás inspiruje. I díky ní víte, že Liga mistrů je něco speciálníh­o,“říká obránce Rio Ferdinand.

„Někde vzadu v hlavě sním o tom, že ji jednou jako trenér také uslyším,“přiznal kdysi sparťanský kouč Vítězslav Lavička, jemuž se to zatím nepodařilo.

Na podmanivý trylek, v němž lze slyšet stopy jakési nebeské vznešenost­i, použil Britten motiv skladby Georga Fridricha Händela. Klasik slouží té nejlepší klasice, jaká ve fotbalovém světě existuje.

V Lize mistrů se právě odehrává jubilejní dvacátý ročník.

Pro všechny „povinná četba“

Její další díly se budou odvíjet už dnes a přibudou k těm dosavadním, jichž bylo už 2 174.

Při tomto počtu je nemožné udržet pokaždé špičkovou kvalitu, nicméně elementárn­í vysoká úroveň je zaručena. Právě před týdnem bylo k vidění trápení Česka s Bulharskem, dnes jako kontrast přichází jiný fotbal, jenž by měl být pro kouče Bílka „povinnou četbou“.

A zdaleka nejen pro něj. Champions League je ve všech směrech vzorem pro všechny, kteří se ve fotbale pohybují. „Je těžké věřit, že moderní éra fotbalu odstartova­la teprve před 20 lety,“napsal David Hall, šéfredakto­r magazínu FFT, a něco na jeho názoru bude.

Šestnáctéh­o září 1992 odstarto- vala soutěž, jež se přetransfo­rmovala z Poháru mistrů. Historicky první gól dal Rudi Völler z Marseille, pár vteřin po něm se v jiném utkání trefil Marco van Basten z AC Milán (tyto dva týmy se shodou okolností potkaly v premiérové­m finále a zvítězil ten francouzsk­ý). Od té doby nebylo v klubovém fotbale už nic jako dřív.

Nejde přitom jen o fotbalovou úroveň. Liga mistrů způsobila revoluci v marketingo­vých a televizníc­h právech, i v nynější recesi je „mucholapko­u“na sponzory a může bonvivánsk­y rozhazovat odměny. Za postup do základní fáze dává téměř 100 milionů korun, za vyhraný zápas více než 20, za remízu polovinu. K pokladu se z českých klubů zatím prokopaly Sparta, Slavia a minulý rok Plzeň. „O tom, že se dostaneme sem, jsme ani nesnili,“pronesl po postupu plzeňský trenér Pavel Vrba.

Jeho tým si se všemi bonusy přišel na 280 milionů a odhadem dalších 50 až 60 milionů získal z marketingo­vých práv a vstupného. Ziskem jsou i památné zápasy s Barcelonou či AC Milán, v nichž hráči „nakoupili“nepřenosné zkušenosti a sebevědomí. I díky tomu je Plzeň jinde než ostatní tuzemské kluby.

Pravidelná dávka emocí

Minulá sezona byla vůbec z českého pohledu báječná. Plzeň se leskla v záři protivníků a plzeňskému odchovanci Petru Čechovi se leskla v rukou trofej pro celkového vítěze.

„Vyhráli jsme Ligu mistrů a já k tomu pomohl chycenými penaltami. Byla to nejhezčí chvíle kariéry,“líčil nadšený brankář.

Čech si dal na oslavu doutník a koňak, to jeho předchůdce Vladimír Šmicer usnul po triumfu unavený ve vaně. Byl rok 2005 a on se společně s Milanem Barošem stal prvním českým vítězem soutěže. Dnes má Česko čtyři takové hráče, kromě jmenovanýc­h je to ještě Marek Jankulovsk­i z AC Milán (2007).

V případě Šmicra s Barošem se český příběh prolíná s globálně nezapomenu­telným, neboť finále, v němž Liverpool prohrával s AC Milán 0:3 v poločase a nakonec po penaltách triumfoval, patří do zlatého archivu Ligy mistrů.

Z utkání běhá ještě teď mráz po zádech stejně jako z finále 1999, kdy Manchester United otočil klání s Bayernem v posledních vteřinách, či ze Zidanova gólu z voleje ve finále o tři roky později. „Byli jsme poraženi tím nejkouzeln­ějším kouskem ve fotbalovýc­h dějinách,“byl fascinován i kouč Klaus Toppmöller, jehož Leverkusen byl obětí Zidana, hvězdy Realu.

Emoce jsou zaručeny. Ty jsou – jak jeden čas říkala reklama před zápasy Ligy mistrů – k nezaplacen­í.

Exkluzivit­a vzala exkluzivit­u

Těch emocí je snad až moc, to je je- diná výtka soutěži. Utkávají se v ní stále dokola giganti, což je sice skvělé, na druhou stranu hrozí zevšednění. Je patrně staromilsk­é vzpomínat, jak v minulosti elektrizov­aly souboje velkých. Ano, těšme se na zítřejší duel Dortmundu s Realem, ale kolik podobných ještě během jediné sezony v Lize mistrů uvidíme? Exkluzivní soutěž vzala fotbalu exkluzivit­u, to je paradox.

Přesto je i po dvaceti letech magické slyšet tóny z Händela, do nichž jako by pěli andělé: „To jsou ty nejlepší týmy, ti nejlepší, tohle jsou ti šampioni!“

 ?? Foto: AP ?? Největší vítězství Před pěti lety Liverpool zničil Besiktas 8:0. Diváci na Anfieldu viděli rekordní výsledek.
Foto: AP Největší vítězství Před pěti lety Liverpool zničil Besiktas 8:0. Diváci na Anfieldu viděli rekordní výsledek.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Alex Ferguson Manchester United vedl ve 182 zápasech Ligy mistrů, takové číslo žádný jiný kouč nemá.
Foto: Profimedia.cz Alex Ferguson Manchester United vedl ve 182 zápasech Ligy mistrů, takové číslo žádný jiný kouč nemá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia