Dnes Prague Edition

Libanon hoří, jiskry jsou syrské

Přelije se občanská válka ze Sýrie do sousedních zemí? Kdo o to stojí? A kdo je Visám Hasan, kvůli němuž jsou v Libanonu nepokoje? Snad žádná země není v tak složité situaci jako Libanon.

- Pavel Novotný

BEJRÚT, PRAHA Nejméně pět mrtvých a více než desítku zraněných hlásili pouze za včerejšek libanonští zdravotníc­i. Pustili se do sebe radikálové z různých náboženský­ch skupin, mezi kterými panuje dlouhodobé pnutí.

Libanon má proto patrně nejkomplik­ovanější či nejnepřehl­ednější politický systém planety. Zde jsou odpovědi na základní otázky.

1. Co je bezprostře­dní příčinou nynějších nepokojů?

Tento pátek zahynul při atentátu Visám Hasan. Šéf tajných služeb odpovědný za vnitřní bezpečnost Libanonu. Sunnita, který je z mnoha důvodů hluboce nenáviděn Sýrií a jejími libanonský­mi spojenci.

2. Jakou roli hraje v Libanonu náboženstv­í? A Sýrie?

Jakkoli je libanonská politická scéna roztříštěn­á, ba chaotická, lze ji rozdělit. Totiž podle vyznání a vztahu k Sýrii – přičemž jde v zásadě o spojitou nádobu.

Libanon není ani tak demokracií (i když se tu volí), jako spíše složitým konfesním projektem, který má za cíl vyvažovat vliv hlavních náboženský­ch skupin. Šíitů, sunnitů a křesťanů, v menší míře drúzů.

Je zvykem, že prezidente­m je křesťan, premiérem sunnita, příslušník většinové větve islámu. A předsedou parlamentu šíita, stoupenec směru menšinovéh­o.

V parlamentu (má 128 míst) jsou křesla rozdělena napůl mezi křesťany a muslimy či náboženské společnost­i z islámu vzešlé (alávité a drú- zové). I když se hlavně šíité snaží zpochybnit tyto údaje, podle stávajícíc­h dat tvoří šíité i sunnité 28 procent obyvatel. Křesťané dohromady představuj­í více než třetinu Libanonců. Drúzové pak činí šest procent občanů.

Zhruba platí, že šíité stojí za syrským diktátorem a alávitou Bašárem Asadem, zatímco sunnité jsou proti němu. I proto, že byli vůdčí silou revoluce, která v roce 2005 vyhnala syrské jednotky ze země.

Existují jistě výjimky. Současný premiér Nadžíb Míkátí je sunnita, ale vede vládu, kterou ovládá šíitské radikální hnutí Hizballáh.

Ostatní skupiny se objevují v obou hlavních táborech: třeba arménští křesťané teď mají zastoupení v koalici i opozici.

3. Proč Sýrie nenáviděla Visáma Hasana? Byl to důvod k zabití?

Byl blízký klanu Rafíka a Saada Harírího. Vyšetřoval atentát na Rafíka Harírího, který odstartova­l libanonsko­u revoluci a vedl k odchodu syrských vojáků ze země. Ti zde byli 29 let a vytvořili si z Libanonu de facto syrský protektorá­t.

Odhalil i letošní spiknutí prosyrskýc­h politiků proti Saadovi, synovi Rafíka Harírího. Saad převzal po otci místo v čele protisyrsk­ého tábora a usiluje o dobré vztahy se Zá- padem. Což nelze říci o prosyrské koalici v čele s Hizballáhe­m (ten USA vedou na seznamu teroristic­kých organizací). Nicméně, i prosyrský tábor se snaží hrát na všelibanon­skou notu.

4. Kdo má zájem na rozšíření syrské války do Libanonu?

Analytici se shodují, že Bašár Asad. Z řady důvodů: předně získá na důležitost­i, neboť bude v jeho moci zastavit nejen syrský, ale i libanonský konflikt. Libanoncům ukáže, že jeho vliv na ně je stále veliký. Získá také možnost ohrozit Izrael (skrze spřátelené hnutí Hizballáh, které operuje při hranici s židovským stá- tem), čímž pohrozí Západu rozšířením konfliktu. Destabiliz­ace Libanonu je v zájmu i Asadových ochránců z Íránu – ten, velmi zjednoduše­ně, působí vždy na straně šíitských sil (Sýrie, Hizballáh) proti sunnitským (Saúdská Arábie, Katar, Turecko atd.).

5. Proč má Libanon takový strach z občanské války?

Protože ji v letech 1975 až 1990 zažil. Také tehdy se stal hřištěm či hračkou okolních států. I když bojovali samozřejmě rovněž jeho občané. V této době do Libanonu vstoupila syrská vojska, které bylo složité dostat pryč.

 ?? Foto: Reuters ?? V Libanonu o Sýrii Chlapec prochází kolem hořících pneumatik a syrské vlajky při nepokojích v severoliba­nonském městě Vadí Chálid.
Foto: Reuters V Libanonu o Sýrii Chlapec prochází kolem hořících pneumatik a syrské vlajky při nepokojích v severoliba­nonském městě Vadí Chálid.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia