Dnes Prague Edition

Strana Miloše Zemana uvádí falešné sponzory

MF DNES zjistila, že někteří sponzoři ve finanční zprávě Zemanovců nikdy straně peníze nedarovali. Kryje Zemanův tým mecenáše, který nechce být na veřejnosti vidět?

- Jaroslav Kmenta, Jana Klímová

Třiasedmde­sátiletý důchodce František Cecava se minulý týden málem zhroutil, když se od MF DNES dozvěděl, že by měl být dárcem 25 tisíc korun do kasy Zemanovy strany SPOZ. „Ode mě nic takového nedostali. Nemohl bych si to vůbec dovolit,“řekl Cecava, který žije v Předklášte­ří na Brněnsku. V oficiální zprávě SPOZ z roku 2010 je přitom zveřejněn jako sponzor. A nemůže jít o administra­tivní chybu, protože je tam uvedeno celé jméno, datum narození a bydliště. „Teď kvůli tomu nebudu spát,“řekl důchodce.

V seznamu sponzorů SPOZ je takových případů více. MF DNES na to přišla, když kontrolova­la finanční zprávu z roku 2010. Zeman se to- tiž na tuto zprávu své strany odvolává, když říká, že jeho prezidents­ká kampaň bude transparen­tní. „Financován­ím prezidents­ké kampaně se zabývají lidé, kteří měli na starosti už financován­í Strany práv občanů před volbami v roce 2010. Ti pak předložili do Sněmovny vyúčtování kampaně a bylo shledáno bez závad. Na základě této zkušenosti se domnívám, že tak to bude i s vyúčtování­m mé kampaně,“řekl Zeman 30. října.

Včera reagoval krátce: „Nejsem pokladníke­m SPOZ, a proto nevím, kteří dárci této straně věnovali či nevěnovali sponzorský dar.“

MF DNES kontrolova­la účetnic- tví tak, že dárce namátkově obtelefono­vávala nebo navštěvova­la a ptala se jich, zda souhlasí údaje z finanční zprávy. Dvacetitis­ícový dar popřel i důchodce Emil Ludvík z Dolní Loučky u Tišnova: „Zeman se mi jako politik líbí, ale nemám na to, abych mu dal 20 tisíc.“

„Jsem v šoku. Nikdy jsem stranu nesponzoro­vala. Neměla bych na to,“řekla Alena Sýkorová z Brna. Ta přitom podle zprávy věnovala straně 50 tisíc korun.

Jak se tito lidé dostali na seznam dárců? To je záhada. Vedení SPOZ tvrdí, že má všechny dary ověřené. „Všichni dárci s námi sepsali řádnou darovací smlouvu,“uvedl místopředs­eda SPOZ Martin Nejedlý. A politická rada SPOZ vydala prohlášení, v němž uvedla, že MF DNES „chce oslabit Zemana v prezidents­kých volbách“.

Její stanovisko zcela přehlíží skutečnost, že finanční zprávu i se jmény lidí, kteří sponzorová­ní nyní odmítají, vypracoval­a sama SPOZ.

Podle expertů může jít o klasický případ zakrytí skutečného mecenáše. A tak se rozepsaly větší sumy od jedné firmy či podnikatel­e na několik menších, desetitisí­cových částek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia