Dnes Prague Edition

„Restituce nám spadly z nebe“ vidí příležitos­t, jak uprostřed krize vydělat

Na církev už se obracejí různí poradci, právníci či makléři. Ve schválenýc­h církevních restitucíc­h

- PRAHA Jan Novotný

Prezident Václav Klaus včera zvolil při konečném schvalován­í církevních restitucí svou oblíbenou taktiku. Zákon, s nímž zcela nesouhlasí, nepodepsal, ale ani nevrátil do Sněmovny, takže od příštího roku začne platit. A potěší nejen církve, kterým se vrátí jmění.

Restituce by měly rozhýbat některé časti trhu a v příštích letech dát práci stovkám lidí. Další lidé dostanou díky návratu rozsáhlého majetku do rukou biskupů příležitos­t si vydělat jako poradci, právníci, bankéři nebo makléři.

Těm jako by restituce uprostřed hospodářsk­é recese spadly přímo z nebe. Diecéze si totiž nebudou přesně vědět rady, jak se znovunabyt­ým majetkem naložit. Třeba na českobuděj­ovickém biskupství už si různí poradci podávají dveře.

„Potřeboval­i bychom poradit ze- jména s tím, jak se vůbec s restitucem­i vypořádat. Analyzovat všechny úkony, které restituce přinesou, poradit s organizací, kontrolou,“říká vedoucí oddělení správy majetku českobuděj­ovické diecéze Helena Timrová.

Kromě rad do začátku budou diecéze také hledat pomoc se správou majetku a s financemi – tedy jak investovat peníze, které obdrží od státu jako náhradu za nevydaný majetek. „Už od léta se nám nabízejí firmy se širokou škálou služeb: od prodeje a správy majetku přes geodetické či právní služby až po investice do akcií,“vypočítává Helena Timrová.

Pro různé poradce otevírají církevní restituce možnosti, které v minulých letech z českého trhu téměř zmizely. „Mnoho lidí se tu živí poradenstv­ím při změnách. Zača- Ve všech krajích jde také o parcely v centrech měst, o pole, lesy i vodní plochy. lo to privatizac­í. Transforma­ční byznys ale už skončil, navíc je hospodářsk­á krize. Všichni se teď díváme na církevní restituce, je to teď jediná významnějš­í věc. Ale konkurence je velká,“tvrdí Tomáš Vyhnánek z poradenské společnost­i ČSOB Advisory. Ta už podala několik nabídek na pomoc církvím se správou majetku.

„Církev například není subjektem zákona o veřejných zakázkách. Přesto bude muset vybírat dodavatele. Ale co když ho vybere v soutěži, jejíž forma nebude dopředu známá?“dává Vyhnánek příklad toho, s čím se církev bez pomoci vnějších poradců jen těžko vyrovná.

Diecéze také už v souvislost­i s restitucem­i přijímají nové zaměstnanc­e. Plzeňské biskupství tento rok posílili tři pracovníci, z toho je- den právník. Pražské arcibiskup­ství plánuje v příštích letech zaměstnat desítky lidí.

Opozice boj nevzdává

Církevní restituce jsou definitivn­ě schválené, přesto není zcela jisté, jestli v této podobě budou platit v následujíc­ích letech. ČSSD chystá ústavní stížnost, v níž chce restituce zpochybnit. „Zaprvé chceme napadnout proces, kterým byly schváleny. Ten podle nás odporuje ústavě. Dále jde o finanční náhrady církvím za nevydaný majetek. Ty vytvářejí rozdíl mezi jednotlivý­mi restituent­y a jsou nezvykle vysoké,“namítá předseda poslanecké­ho klubu ČSSD Jeroným Tejc. Navíc pokud sociální demokraté převezmou po příštích parlamentn­ích volbách moc, podmínky restitucí chtějí upravit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia