Dnes Prague Edition

Bílý tygr zaútočil. Vláčel ošetřovate­le a vrhal se i na lvy v liberecké zoo napadl tři ošetřovate­le.

Samec bílého tygra Jednoho z nich dokonce vláčel v tlamě. Zvíře bylo nějakou dobu volně mimo klec, neboť v té zůstal zraněný muž se záchranáři. Než veterináři tygra uspali, stihl ještě zaútočit na lvy a dobýval se i do pavilonu tučňáků. Na vině je zřejmě

- Martin Trdla Miloslav Lubas

Sedmiletý samec bílého tygra řádil v liberecké zoo takřka hodinu. Až po tak dlouhé době usnul po zásahu uspávací šipkou. Ve výběhu po jeho útoku zůstal těžce zraněný muž.

Tygr Paris si útok „připravil“před devátou hodinou ranní. Do jeho výběhu přišly dvě ošetřovate­lky a asi šestnáctil­etý praktikant. Jejich úkolem bylo uklidit příbytek šelmy. Ta však začala útočit. Praktikant­a dokonce chvíli vláčela v tlamě. „Způsobila mu četná poranění na hlavě, zátylku, podpaží i na zádech, není ale v ohrožení života. Dvěma ženám jsme ošetřili poranění nohou a zad,“popsal následky útoku mluvčí liberecké nemocnice Lukáš Gibiec.

Chvíli ale trvalo, než se zranění do nemocnice vůbec dostali. Byli totiž zavřeni v kleci, kam se před zvířetem utekli schovat poté, co jej zahnali bušením do mříží. Jedna z ošetřovate­lek po tygrovi hodila i kbelík. Záchranáři jim poskytoval­i první ošetření přímo v kleci.

Agresivní tygr se mezitím dostal z pavilonu. Jen shodou okolností nenarazil na žádné návštěvník­y. V ranních hodinách bylo v areálu asi třicet dětí a několik dospělých, kteří se však zrovna pohybovali na opačném konci zahrady.

Šelmu ovšem zaujali lvi. Útočila na ně přes sklo, dokud se sama nezranila. Tygrovu pozornost upoutali i tučňáci, ale zájem o ně ztratil okamžitě poté, co na cestě k nim dostal ránu od elektrické­ho ohradníku. Pak už zvíře dostalo od veterináře trojnásobn­ou dávku uspávacího střeliva a padlo k zemi.

Zoo byla asi na tři hodiny zavřená. Uvnitř areálu hlídali tygra hasiči a policisté. Ti pro případ, že by ho museli zastřelit.

Dostal se ven. Nebylo zavřeno

Vše nasvědčuje tomu, že za řáděním šelmy stojí lidská chyba. Je jisté, že dveře od výběhu měly zůstat

Byla to asi lidská chyba, tygr se neměl s ošetřovate­li setkat. Technickou závadu jsme nenašli. Podle mě tygr zabíjet nechtěl. Jinak by to udělal. Neměl ale důvod. Musel by být hladový, což nebyl. Nebo být v ohrožení.

David Nejedlo

ředitel liberecké zoo

rům a smrtelně tygřici zranili. Smrtelné útoky se v zahradách v celém Česku připisují zejména na účet slonů.

Před jedenácti lety zabila slonice svého ošetřovate­le ve Dvoře Králové a slon v tamní zoo útočil i letos v únoru.

Bílí tygři jsou jedním z největších symbolů a taháků liberecké zoo. Chovají je tu od roku 1994. Zoo má samici, samce a od července také tři mláďata. Bílí tygři nejsou samostatný­m druhem, ale jen zvláštní formou tygra indického. Po světě jich žije jen několik desítek, pouze ale v chovech. Ve volné přírodě už byli prakticky vyhubeni. zavřené. „Byla to pravděpodo­bně lidská chyba, tygr a ošetřovate­lé se neměli setkat. Vše je ale v šetření. Žádnou technickou závadu jsme nenašli,“sdělil ředitel zoo David Nejedlo. Podle něj tygr nechtěl zabíjet. „Jinak by to udělal, neměl ale důvod. Musel by být hladový, což nebyl, nebo být v ohrožení,“dodal.

Obě ošetřovate­lky jsou podle ředitele velmi zkušené, zodpovědné a opatrné. „Kdyby se tato situace stala například u levhartů, neměl by mladík šanci. Ti rovnou útočí na hlavu, zlomili by mu lebku nebo prokousli vaz,“poznamenal Nejedlo. Policie teď případ vyšetřuje. Zatím nikoho neobvinila.

I Štěpán Machek, zoolog z br- něnské zahrady, je přesvědčen, že v libereckém případě šlo o lidskou chybu. „I když je někdo dlouhodobý­m a zkušeným ošetřovate­lem šelem, může udělat chybu a dostat se do kontaktu se zvířetem,“konstatova­l. Důležité je podle něj nepanikaři­t a vyvolat povyk.

„Třeba křikem, rámusem, koštětem dokážete šelmu zastrašit a dostat se mezitím do bezpečí,“doplnil zoolog.

V Česku zabíjejí hlavně sloni

I když při incidentu nikdo nezemřel, před třemi lety došlo v Liberci k úmrtí bílé tygřice Isabelly. Lvi Sultán a Elsa si totiž při rutinním vypuštění šelem z ubikací otevřeli bezpečnost­ní dvířka, pronikli k tyg-

 ?? Foto: Bořivoj Černý, MAFRA ?? Přátelský, nebo nedůvěřivý? Pohled do očí tygra bílého je úchvatný. Ale z blízka by jej zřejmě nikdo poznat nechtěl.
Foto: Bořivoj Černý, MAFRA Přátelský, nebo nedůvěřivý? Pohled do očí tygra bílého je úchvatný. Ale z blízka by jej zřejmě nikdo poznat nechtěl.
 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Bez návštěv Policie obsadila areál liberecké zoo.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Bez návštěv Policie obsadila areál liberecké zoo.
 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Sám se zranil Stopy krve na skleněné stěně oddělující od návštěvník­ů výběh lvů. Na ně se snažil tygr dostat.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Sám se zranil Stopy krve na skleněné stěně oddělující od návštěvník­ů výběh lvů. Na ně se snažil tygr dostat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia