Dnes Prague Edition

Místo Drábkova tajného IT oddělení bude jídelna

- Lenka Petrášová

Jeden z prvních kroků, které nová ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová na úřadě udělala, vedl do tajného království „ajťáků“.

Tedy do bývalé jídelny pro zaměstnanc­e, jejíž rekonstruk­ce stála 29 milionů korun a kterou i přesto nechal bývalý náměstek Vladimír Šiška zrušit, aby sem mohl nastěhovat počítače, a především své loajální experty na informační technologi­e. Zaměstnanc­i úřadu místnost překřtili na „Centrální IT mozek lidstva“. Nikdo nepovolaný sem totiž nesměl, přitom odtud exnáměstek se svými vyvolenými de facto vládl celému resortu.

Odtud se řídily IT zakázky

„Byla jsem na to hrozně zvědavá. Přišla jsem tam a představte si, že ty počítače stojí ještě na těch bývalých výdejních stolech pro jídlo,“kroutí hlavou ministryně Ludmila Müllerová, která se ujala resortu přesně před týdnem.

Exnáměstka Vladimíra Šišku nyní stíhá policie kvůli uplácení a jeho pád podrazil nohy i předchůdci Ludmily Müllerové Jaromíru Drábkovi. S příchodem nové ministryně se Šiškovo impérium na úřadě hroutí. Alespoň co se týče ministersk­é jídelny.

„Vrátím sem jídlo. Nevím, jestli celou jídelnu, to bych musela zjistit, kam se odvezlo všechno vybavení a zda už není rozprodané, ale třeba by tu mohla být aspoň kantýna,“plánuje ministryně.

Úředníci z ministerst­va práce a sociálních věcí tak už nebudou muset stát fronty na jídlo v sousední budově ministerst­va zdravotnic­tví nebo hladovět.

Změn, které ministryně plánuje, však bude víc. Především personální­ch. Chce se například blíž podívat na Českou správu sociálního zabezpečen­í, kam Vladimír Šiška těsně předtím, než ho policisté odved- li v poutech, dosadil do vedení své lidi. Příští týden chce ministryně oznámit jméno svého nového prvního náměstka a dalších lidí, kteří ji budou obklopovat. Na odchodu je i tisková mluvčí úřadu, která byla vždy loajální k bývalému vedení ministerst­va.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia