Dnes Prague Edition

Vláda: skarty nejsou povinné, ale bez nich nevydáme dávky

Jak to je? Nečas tvrdí něco jiného než ministryně Müllerová 7

-

(iDNES.cz) Lidem, kteří nepřevezmo­u sociální karty, mohou úřady případně pozastavit výplatu dávek. Po jednání s vedením Národní rady osob se zdravotním postižením to připustila ministryně práce Ludmila Müllerová. Premiér Petr Nečas přitom ještě v úterý tvrdil, že sKarty povinné nebudou.

Ministryně Müllerová (TOP 09) chce mít do týdne vypracovan­ou analýzu možností řešení problémů kolem sKaret a jejich vydávání, celý systém se ale zatím pozastavit nechystá.

„Je to jedna z možností,“řekla Müllerová k pozastaven­í vyplácení dávek při nepřevzetí nové sociální karty. Další varianty však neupřesnil­a.

Na analýze pracují právníci a experti resortu. „Bez nich se nemůžeme odhodlat k radikálním­u kroku,“uvedla ministryně. Podle ní by to jen znejistilo příjemce dávek a mohl by nastat zmatek.

Možnost pozastaven­í vyplácení dávek v případě, že si příjemce ne- vyzvedne sKartu, byla také jedním z důvodů, proč Národní rada osob se zdravotním postižením podala v úterý žalobu na bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Ten před časem řekl, že o příspěvky lidé nepřijdou, bez karty se k nim ale nedostanou. Podle rady postiženýc­h to je vydírání.

Sociální karty provozuje Česká spořitelna. Zvítězila v tendru a ministerst­vo s ní uzavřelo smlouvu na 12 let. Potřební si mají sKartou vybírat dávky z bankomatu, převádět je na svůj účet či s ní mají platit. Rada postiženýc­h projekt od počátku kritizuje. Nabádá k tomu, aby lidé karty nepřebíral­i. Karty kritizuje opozice i někteří koaliční poslanci. Výhrady má i ombudsman. Premiér Petr Nečas minulý týden při nástupu Müllerové do funkce řekl, že si nedovede představit, že by používání sKaret nebylo dobrovolné. V úterý prohlásil, že tomu tak bude a že k tomuto výsledku směřuje dohoda se spořitelno­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia